Жителите на древна Месопотамия и древните египтяни са вярвали, че те са послания от боговете

Събуждаш се посред нощ и сърцето ти бие ускорено. Отнема ти известно време, за да осъзнаеш, че не си отишъл на интервю за работа, облечен само с хавлия, а това е било само сън, пишат Vesti.bg

В зависимост от това кой съновник проверите, можете да откриете, че сънят ви разкрива безпокойство за работата ви, чувство на срам или смущение или може би дори, че във вас дреме дълбоко скрит ексхибиционист.

Имайки предвид всичко това, вярно ли е, че сънищата могат да разкрият най-дълбоките ни тайни?

Жена глътна насън годежния си пръстен заради кошмар (ВИДЕО)

Сънищата могат да разкрият полезни неща за живота ни, но независимо от това в какво ви кара да вярвате Холивуд или любимият ви роман, няма проучвания, доказващи, че сънищата могат да разкрият подсъзнанието ни. „Наистина няма научни изследвания, които да подкрепят тази гледна точка”, казва Диъдри Барет, психолог и изследовател на сънища от Медицинското училище в Харвард. „Сънищата не съдържат символи. Никой речник или съновник не може да ви каже какво всъщност означава един сън”, каза тя, цитирана от сайта „Лайв Сайънс.

ПРОКЛЕТИЯТА НА ЗОДИИТЕ: Кой е капризен, кой – инатлив, и кой – направо кошмарен?

Хората отдавна търсят смисъла на сънищата. Жителите на древна Месопотамия и древните египтяни са вярвали, че те са послания от боговете. Древните гърци и римляни са ги използвали, за да предсказват бъдещето.

Но вярата, че символите в сънищата носят тайни истини за нас самите, идва от психолога от XIX в. Зигмунд Фройд.

Той предполага, че сънищата функционират като един вид изпълняване на желание, разкривайки нашите дълбоко потиснати желания.

Женени от 65 години съпрузи починаха в един и същи ден

От времето на Фройд науката за сънуването се разви и предполага една реалност, която е малко по-светска от предложената от Фройд. Сънищата не са загадъчни или фантастични. Всъщност сънуването прилича много повече на мисленето ни през деня, отколкото може би осъзнаваме.

Но това не означава, че сънищата нямат смисъл. Изследвания сочат, че докато сънуваме, ние просто обработваме същите интереси, спомени и притеснения, които обикновено ни занимават през деня. „Имаме пожелателни фантазии, мислим за заплахи и страхове, мислим за социалния си живот и близките си”, казва още Барет.

„Следователно сънищата имат психологическо значение като разширение на нашите будни мисли и притеснения”, обяснява Г. Уилям Домхоф, изследовател на сънища в Калифорнийския университет в Санта Крус. Проучванията сочат, че сънищата са по-често правдоподобни разкази от ежедневния ни живот, отколкото подобие на екшън филми. С изключение на случаите, когато се случи нещо наистина странно в съня ни, като например майка ти да се превърне в Опра Уинфри.