Заразените в Китай са над 800

26 достигна броят на починалите от новия коронавирус в Китай. На 20 милиона души в 10 града бяха наложени рестрикции за пътуване. А в провинцията, където избухна епидемията, мерките бяха разширени допълнително.

Коронавирусът стъпи и в Европа, изследват четирима болни

830 са потвърдените случаи на заболели от коронавируса в Китай, а състоянието на повече от 170 е критично. Страната включи в борбата със заболяването и армията. Пекин изпраща в най-тежко засегнатия град Ухан 40 военни лекари. Китайските власти предприемат невиждани досега мерки, за да спрат разпространението.

„Общинските и районни власти са създали екипи за контрол и превенция. Градските болници също са готови да помогнат. Приета е програма за лечение на болните, комбинация от китайски и западни методи”, заяви Лей Хайчо, общинска комисия по здравеопазване в Пекин.

Какво знаем за коронавируса?

Два много милионни града вече са без обществен транспорт и самолетни линии. Затворени бяха големите туристически обекти, включително Забраненият град в Пекин и части от Китайската стена. Всички обществени прояви със струпване на много хора също бяха отменени.

„Все още е твърде рано да правим заключения колко е опасен този вирус, тъй като в началото на епидемията се фокусираме повече върху тежките случаи и затова вероятно пропускаме леките - при тях хората са леко болни и дори няма да бъдат изследвани, ако оздравеят”, заяви Тарик Яшаревич, говорител на СЗО.

Нарастващият брой блокирани градове идва в навечерието на китайската нова година - един от най-важните празници в местния календар, за който милиони пътуват, за да се видят с близките си.