Екстрадицията му трябва да бъде одобрена от съда на две инстанции, обясни бившият ни консул в Дубай Милен Керемедчиев

“Първо искам да кажа, че посланик Мустафа е един от най-силните такива, идвали в България. Тя е много целенасочена и устремена в това, което е дошла да направи. От самото начало заяви, че нейни приоритети ще бъдат борбата срещу корупцията и диверсификацията на енергийните доставки в страната. Изпълнявайки политиката на САЩ, тя вече стига до конкретика. Американците разполагат с изключително подробна информация за всички финансови операции, които се случват във всяка точка на света”. Така бившият консул на България в Дубай Милен Керемедчиев коментира новината, обявена от американския посланик Херо Мустафа в ексклузивно интервю за NOVA, че до дни ще бъде обявено името на първия българин със забрана да влиза в САЩ заради корупция.

Откараха джипове на Божков, описват колекцията му (ВИДЕО+СНИМКИ)

Според Керемедчиев мярката няма да бъде взета срещу само един човек, а ще има по-дълъг списък. Предположението на бившия консул е, че Мустафа говори за крупен бизнесмен, а не за политик.

По темата Васил Божков Керемедчиев заяви, че е невъзможно въз основа на купен имот или инвестиция човек да получи имунитет в Дубай. "Това няма как да бъде причина за спиране на съдебно разследване, а е само възможност за законно пребиваване на територията на страната", коментира Керемедчиев.

Гешев: Арестът на Васил Божков е официално потвърден от ОАЕ (ВИДЕО)

„От години ОАЕ са рай за инвестиции и правене на бизнес. Там много лесно могат да бъдат регистрирани офшорни компании и по този начин да се спечели законно пребиваване в страната. От друга гледна точка между ОАЕ и България няма споразумение за съдебна помощ. Искането за екстрадиция минава през съд на ОАЕ, който трябва да одобри искането на две инстанции. Няма как Божков да бъде задържан за толкова много време. Практиката е лицето да бъде привикано и паспортът му да бъде отнет”, обясни Керемедчиев.

Шефът на Комисията по хазарта на свобода срещу 40 000 лв. гаранция

Общата практика е, докато даден човек чака документите по искането за екстрадиция и съдебния процес, той не е под стража. "Това обаче е само предположение въз основа на практиката", добави Керемедчиев.

Началникът на кабинета на Горанов поема временно Комисията по хазарта

Целия разговор гледайте във видеото.