Температурите рязко паднаха

Предстоят няколко дни истинска зима. Температурите вече паднаха и през деня в сряда ще бъдат между 2 и 7 градуса. По-топло е в равнините на Централна и Източна България, където валежите все още са от дъжд. Вятър ще духа в цялата страна. Пориви със скорост над 50 км/ч следобед очакваме първо в западната половина на страната, след това - и на изток.

С падането на температурите привечер и през нощта валежите навсякъде ще са от сняг. Най-значителна снежна покривка ще се образува последователно в планините на Югозападна България, Предбалкана и Североизточна България. Равносметката в четвъртък вечерта – между 5 и 15 см сняг в равнините, между 20 и 30 см - в предпланинските райони и в Североизточна България и над 50 см - в планините.

Жълт код е в сила в цялата страна – има опасност от снежни виелици, навявания, очакват се усложнения в трафика, възможно е затваряне на пътища и планински проходи. Не тръгвайте на път без подготвен за зимата автомобил. Проверете дали имате достатъчно гориво, подходящи гуми, качествен антифриз, надежден акумулатор, вериги, въже, резервна гума, лопатка, фенерче и зареден мобилен телефон.

 

През нощта и в четвъртък валежите ще продължат до ранния следобед, като постепенно ще намаляват в източна посока. Облачността в Западна България временно ще се разкъса. Температурите ще са около и под нулата. с изключение на крайните северозападни райони, Централна Северна България и Пловдивско.

В петък следобед и вечерта ще има още една снежна вълна, която този път ще премине от североизток на югозапад. Интензивността на валежите обаче ще е по-малка. Вятърът остава силен в цялата страна.

През почивните дни облачността ще се разкъса, вятърът ще утихне, валежите ще спрат, но температурите ще паднат до най-ниските си стойности през този месец – до минус 10 градуса. На места в Североизточна България, в районите на Кнежа, Драгоман, Трън и в Родопите термометрите ще показват и по-ниски стойности.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

 
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си