28 от общо 127 контейнера бяха натоварени и транспортирани за Италия преди дни

Нови 74 контейнера с италиански отпадъци ще напуснат пристанище Варна-запад с разрешение за реекспорт, дадено от наблюдаващия прокурор от Районната прокуратура във Варна, съобщиха от прокуратурата.

Гешев: 28 контейнера с отпадъци ще бъдат върнати в Италия

54 от 40-футовите контейнери ще бъдат върнати на изпращача – италианската фирма „Дентиче пантелоне“ в град Салерно, а други 20 ще бъдат транспортирани с контейнерния превозвач „Мерск“.

Екоминистърът: България изнася повече отпадъци, отколкото внася

28 от общо 127 контейнера бяха натоварени и транспортирани за Италия с разрешение на Районната прокуратура във Варна, която ръководи досъдебното производство по случая с контейнерите с получател регистрираното в София дружество Блацион“ ООД. След изтичане на режима за временно съхранение до 90 дни в тях бяха открити смесени, а не декларираните пред митницата пластмасови и каучукови отпадъци.

Прокуратурата влезе в офиси на фирми, свързвани с Ковачки (ВИДЕО)

127 контейнера от Италия са пристигнали на пристанище Варна-запад от 9 октомври до 25 ноември миналата година. Разследването на вноса и предназначението им достигна и до проверка на площадката на фирма „Траш юнивърс“ ЕООД в град Гълъбово, след като се оказа, че италианският боклук е предназначен за горене в пещите на ТЕЦ-а на „Брикел“ ЕАД.

България и Италия затягат мерките срещу вноса на незаконен боклук (ВИДЕО+СНИМКИ)

Междувременно стана ясно, че на друго варненско пристанище е акостирал кораб, натоварен също с вакуумирани бали от Италия. Извършена е била незабавна проверка. Установено е, че корабът доставя тъй нареченото гориво RDF, предназначено за изгаряне в завод в Северна България.

Очаква се и останалите 25 контейнера с италиански боклук да бъдат върнат обратно в Салерно, заяви апелативният прокурор пред журналисти.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си