Социалният министър коментира поисканата й оставка от майки на деца с увреждания

Майките на деца с увреждания излизат на национален протест и искат оставката на социалния министър Деница Сачева. Какъв е поредният повод за недоволство в системата и ще има ли нова кадрова рокада в социалното министерство?

Министър Сачева: Лоши са условията в дома за хора с деменция край Сухиндол

След среща със социалистите на прицела на майките на деца с увреждания застана Деница Сачева. „Министър Сачева води медийна пропаганда. Тя ни обижда по всякакъв начин. Искаме нейната оставка”, заяви Вера Иванова, майка на дете с увреждане.

„Организираме национален протест по градове. Хората са изключително изплашени, че ще бъдат лишени от правото им, което им се полага”, каза Нели Димитрова.

Деница Сачева е сезирала прокуратурата за нарушенията в центъра в Пловдив (ВИДЕО)

Левицата също атакува властта затова, че не е осигурила средства за пълното функциониране на закона за личната помощ.

„Ние категорично настояваме да не се пипа законът за личната помощ. Да не се отменя, а да се осигури финансиране, за да започне той да работи”, посочи Корнелия Нинова.

Деница Сачева обяви, че е готова да поеме отговорност, ако това се наложи, но не е съгласна с конкретните обвинения. „Ако една оставка би донесла решение, аз нямам нищо против да я подам. Но смятам, че в момента се търсят решения. Това, което е постигнато до момента и което се случва до момента, няма да има отстъпление от него”, коментира Сачева.

Защо хората с увреждания се оказаха без лични асистенти?

По думите й пари има. „Средствата за него са осигурени. В момента има 21 000 договори по този закон, а отделно поради различни административни трудности и недоволства от граждани почти 2 000 договора са прекратени по заявка на тези хора”, допълни социалният министър.

Работи се по създаване на Кодекс за социална закрила. Целта му е да се обединят всички социални закони в един.