Трябва да направим своя стратегически и геополитически избор, коментира НИкола Янков

„България извън еврозоната означава България извън ЕС. През 2005 година сме подписали договор за присъединяване, с който имаме задължение да влезем и в еврозоната. Това не е прищявка на някой”. Това коментира в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” финансистът Никола Янков.  

Според него изказването на премиера Бойко Борисов, че няма да се насилва процесът по влизане на България в еврозоната, дава негативен сигнал на евентуалните инвеститори.

„До момента имаше голяма степен на сигурност и вяра в необратимостта на този процес. Правителството се държеше стабилно и последователно в риториката си по отношение на постигането на целта, която беше определена като стратегическа за това правителство – приемането на България в еврозоната. Даването на заден ход е неочаквано за всички. Това ще се отрази негативно на плановете на всички икономически субекти, които искат да инвестират в България. Надявам се това да е било просто закачка за медиите, опит да се тества водата и реално правителството да не е взело такова решени”, коментира още Янков.

Според него страната ни трябва да направи своя стратегически и геополитически избор.

„Дали искаме да сме интегрирани в сърцето на Европа и България да стане нормална територия, в която човек може да планира бъдещето си за поколения напред, без да се страхува от хиперинфлация, фалити на банки, нови визи. Всичко друго е алтернатива. Държави като Русия и Турция ще бъдат нашите отправни точки, но ние няма да бъдем техни партньори, защото лъвът с мишката не е партньор. Ще бъдем протекторат, сфера на влияние и т.н. Защо трябва да си причиняваме това?”, попита финансистът.

Янков не очаква приемането на еврото да доведе до инфлация.

„Явно има целенасочена кампания, за да се разколебае населението”, коментира финансистът.

Той даде за пример Литва, Латвия, Естония, Словакия и Словения, където не е имало висока инфлация заради приемането на еврото. Даже напротив – в някои от тези държави е имало спад на инфлацията.

„Вносните стоки като коли, бяла и черна техника намаляват своите цени, защото се уеднаквява стандартът с най-ниската цена, определена в ЕС. Намаляват се транзиционните разходи на бизнеса, липсва обмяна на валута, засилва се и прозрачността и конкуренцията във всяка сфера на икономиката”, смята финансистът.