Една от жертвите е трябвало да плати 22 000 долара, за да подготвят нужните й документи

Полицията във Виетнам повдигна обвинения срещу седем лица във връзка със смъртта на 39 мигранти, чиито тела бяха открити в камион край Лондон миналата година, съобщиха вчера властите, цитирани от Ройтерс.

Екстрадират единия от обвиняемите по случая с камиона-ковчег в Есекс

Жертвите, сред които има две 15-годишни момчета, бяха главно от две провинции в северната част на централен Виетнам. Там липсата на възможности за намиране на работа, насърчения от местните власти, банди на трафиканти на хора и проблеми, свързани с околната среда, подхранват миграцията, информира БТА. 

Шофьорът на камиона ковчег от Есекс призна вина

Седем подсъдими, сред които и виетнамка, живееща в Китай, са обвинени в подготовка на документи на 67 души от различни части на Виетнам, за да работят нелегално във Великобритания и Европа, съобщи полицията в провинция Хатин.

Властите разкриха още, че една от жертвите е трябвало да плати 22 000 долара, за да подготвят нужните й документи. След това жената била прехвърлена последователно в Китай, Франция и Великобритания.

Част от телата на жертвите от камиона ковчег пристигнаха във Виетнам

Загиналите в камиона виетнамци хвърлиха светлина върху незаконната търговия, която изпраща бедни хора от Азия, Африка и Близкия изток на опасни пътувания към Запада.

Полицията във Виетнам съобщи, че разследването продължава и може да се разшири.

Повдигнаха обвинение на още един задържан заради камиона-ковчег

Миналата седмица британските валсти арестуваха още двама души във връзка с мъртвите виетнамци, открити в камиона. Аутопсиите показаха, че причина за смъртта им е липса на кислород и хипотермия в затворено пространство.