"Решение, което ще разруши дадена система, няма как да бъде взето", заяви Дончев

"Предложението на медицинските сестри за промяна на здравноосигурителния модел не може да се приеме от правителството", казаха на извънредна пресконференция в Министерския съвет вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, и зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева, предаде БТА.

Томислав Дончев и Деница Сачева посочиха, че исканията в предложението на медицинските сестри са политически. "Няма здравен министър който да сложи подписа си под подобен текст, това е абсолютно противозаконно", посочи Дончев. 

Министър Сачева каза, че правителството не може да сключва договор с няколко физически лица, които представляват само част от съсловието на медицински сестри. "Може да се преговоря условията за работа в колективния трудов договор за здравеопазването да се пренасят върху всички болници", каза още Сачева.

Борисов за сестрите и НСО: По-добре така, отколкото да са влезли със сила (ВИДЕО)

"Искането на медицинските сестри за генерална, съществена промяна на здравноосигурителния модел е получено днес в 15.10 часа", каза Жени Начева.

"По исканията на медицинските сестри водим диалог повече от година, по много от техните искания за разходите за персонал вече е осигурена финансова подкрепа на няколко етапа. Здравноосигурителният модел е сложна система от взаимодействия между лекари, здравни специалисти и други експерти, обхваща всички структурни звена, които се грижат за нашето здраве и не може да се насочи към едно конкретно съсловие. Ако се приеме предложението на медсестрите ще се стигне до дестабилизация на здравноосигурителната система. Нашите структури са в постоянна готовност за реакция вече втори месец, заради ситуацията с коронавируса, посочи Жени Начева. Към тези хора изразяваме респект и уважение и всички разумни предложения бихме приели, но не и такива, които биха дестабилизирали държавата в този момент", каза Начева.

 

Видео: БГНЕС

"Политиката е намиране на баланс между различните интереси. Продължаваме да сме отворени за диалог, но искаме да е във форми, където диалогът е възможен. Искам да кажа на всички политици, които искат да овладеят държавата, че тази държава ни е една и да пазят институциите и законите, добави Дончев. За съжаление има много хора с болки и проблеми, но да опитваш да се ползваш от такива хора е грях, и то не от политическа, а от християнска гледна точка", каза още Томислав Дончев.

Барикадиралите се мед. сестри излязоха на прозорец на сградата на НС (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Протестиращите медицински сестри, които от вчера са в сградата на Народното събрание на пл."Александър Батенберг", са в готовност да обявят гладна стачка. Това каза Мая Илиева, една от протестиращите.

Дончев и Сачева посочиха, че исканията в предложението на медицинските сестри са политически. "Няма здравен министър който да сложи подписа си под подобен текст, това е абсолютно противозаконно", посочи Дончев.

По-рано днес медицинските сестри изпратиха проект на споразумение до Жени Начева, в което настояват държавата да защити професията им, както на учителите, да има гарантирано стартово възнаграждение за медицинските сестри, промяна в условията на труд и др.