Авторитетният „Гардиан“ публикува обширна статия, в която проверява няколко от най-разпространените твърдения за коронавируса

Авторитетният британски вестник „Гардиан“ публикува обширна статия, в която проверява няколко от най-разпространените твърдения за коронавируса.

Твърдение: „Маските за лице не са ефективни“

Носенето на маска за лице със сигурност не е желязна гаранция, че няма да се разболеете - вирусите също могат да се предават през очите и чрез малки вирусни частици, известни като аерозоли, които могат да проникнат през маските. Въпреки това маските са ефективни при улавянето на капчици, което е основен път на предаване на коронавируса, а някои проучвания твърдят, че дават приблизително пет пъти по-голяма защита в сравнение с липсата на маска (въпреки че други проучвания посочват по-ниски нива на ефективност).

ИЗВЪНРЕДНО: Първа жертва на коронавируса у нас (ВИДЕО)

Ако има вероятност да сте в близък контакт с някой заразен, маската намалява шанса болестта да се предаде. Ако проявявате симптоми на коронавирус или сте диагностицирани, носенето на маска също може да защити другите. Така че маските са от решаващо значение за здравните и социалните работници, които се грижат за пациентите, а също така се препоръчват за членове на семейството, които трябва да се грижат за някой, който е болен - в идеалния случай и пациентът, и болногледачът трябва да имат маска.

Пулмолог: Паниката и страхът потискат имунните клетки

Въпреки това маските вероятно почти нямат полза, ако просто се разхождате из града или пътувате с автобус, така че няма нужда да купувате огромно количество.

Твърдение: „Коронавирусът мутира в по-смъртоносен щам“

Всички вируси натрупват мутации във времето и вирусът, който причинява Covid-19, не се различава. Как се разпространяват различните щамове на даден вирус зависи от естествения подбор - най-успешни ще бъдат версиите, които могат да се разпространяват бързо и да се възпроизвеждат ефективно в организма. Това обаче не означава, че са най-опасни за хората, тъй като вирусите, които убиват хората бързо или ги правят толкова болни, са неработоспособни и е по-малко вероятно да бъдат предадени.

Коронавирусът стигна София (ВИДЕО)

Генетичният анализ от китайски учени на 103 проби от вируса, взети от пациенти в Ухан и други градове, предполага, че в началото са се появили два основни щама, обозначени L и S. Въпреки че L щамът изглежда е по-разпространен от щама S (около 70% от пробите принадлежат на L-щама), S-щамът на вируса е установен като първоначалната версия.

Екипът, стоящ зад това изследване, предположи, че това може да показва, че щамът L е по-агресивен, или се предава по-лесно, или се репликира по-бързо вътре в тялото. На тази фаза обаче тази теория е спекулативна - все още не е имало преки сравнения, за да се види дали хората, които са заразени с една версия на вируса, са по-склонни да го предадат или страдат от по-тежки симптоми.

Том Ханкс и съпругата му са заразени с коронавирус (СНИМКА)

Твърдение: „Не е по-опасно от сезонен грип“

Много хора, които се заразяват с коронавирус, няма да изпитат нищо по-тежко от симптомите на т.нар. сезонен грип, но общият профил на заболяването, включително неговата смъртност, изглежда по-сериозен. В началото на огнището, смъртността може и да е била надценена, ако бъдат пропуснати много леките случаи. Но тази седмица експерт на СЗО предположи, че това не е било така с Covid-19. Брус Айлърд, който ръководи международна мисия в Китай, която изследва вируса и реакцията на страната, заяви, че доказателствата не подсказват, че виждаме само върха на айсберга. Ако се подложи на допълнително изпитване, това може да означава, че текущите оценки за приблизително 1% смъртност са точни. Това би направило Covid-19 около 10 пъти по-смъртоносен от сезонен грип, който убива между 290 000 и 650 000 души годишно в световен мащаб.

Цяла Италия под карантина

Твърдение: „Убива само възрастните хора, така че по-младите могат да са спокойни“

Повечето хора, които не са в напреднала възраст и нямат сериозни здравословни проблеми, няма да се разболеят критично от Covid-19. Но заболяването все още има по-голям шанс да доведе до по-сериозни респираторни симптоми отколкото сезонен грип. То има и други рискови групи - здравните работници например са по-уязвими, защото има вероятност да имат по-голяма експозиция на вируса. Действията, които предприемат младите, здрави хора, включително съобщаване на симптоми и следване на карантинни инструкции, ще имат важна роля за защита на най-уязвимите в обществото и за оформяне на цялостната траектория на огнището.

Училища и детски градини ще затварят само при поява на коронавирус в даденото заведение

Твърдение: „Трябва да сте със заразен човек най-малко 10 минути, за да се заразите“

При грип, някои болнични указания определят експозицията като в рамките на 1.80 метра от заразен човек, който киха или кашля в продължение на 10 минути или повече. Възможно е обаче да се заразим с по-кратки взаимодействия или дори от замърсени повърхности, въпреки че това се смята за по-малко разпространен път на предаване.

Твърдение: „Ваксината може да бъде готова до няколко месеца“

Учените бързо напреднаха в разработването на ваксина за новия коронавирус, подпомогнати от бързото разбиване на генетичния му код от китайски изследователи. Развитието на жизнеспособна ваксина продължава, като няколко екипа вече тестват такава в експерименти с животни. Все пак, необходимите поетапни изпитвания, преди да може да бъде пусната ваксина, все още са продължително начинание - и от съществено значение, за да се гарантира, че се забелязват дори редки нежелани реакции. Предлагане на ваксина в търговската мрежа до една година би било бързо. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК