В италианската култура пък най-лош късмет носи петък 17

Днес е петък, 13-ти, който по традиция се счита за ден с лош късмет. В някои култури обаче други дни се възприемат за далеч по-неблагоприятни, пишат в. "Дейли хайв" и БТА.

За гърците и испанците, когато датата 13 се падне във вторник, се очаква наистина лош късмет. Според някои схващания вторник е контролиран от бога на войната Арес.

Страхът от петък 13-ти - суеверие или болест?

В италианската култура пък най-лош късмет носи петък, но с дата 17. Причината е, че изписването на числото с римски цифри XVII като анаграма изглежда VIXI . На латински това означава "живях", свързано е със смъртта и следователно носи лош късмет.

Тази година има два пъти петък 13-и. Следващият такъв ден е през ноември.

Осем хубави неща, които са се случили на петък 13-и

Страхът от числото 13 се нарича трискайдекафобия, а от петък 13-и - параскевидекафобия. Милиони хора по света са подвластни на суеверието и страха от числото 13, сред тях е и авторът на романи на ужасите Стивън Кинг. Край Филаделфия има клиника "Фригатрискайдекафобия" за лечение на този страх и на други фобии от суеверия като например страх от минаване под стълба, от счупване на огледало и от отваряне на чадър в стая.

Една четвърт от американците казват, че са суеверни, отбеляза Си Ен Ен. За мнозина поведението, произтичащо от суеверие, дава усещане за контрол върху ситуацията и намалява тревожността, затова във времена на стрес и напрежение се увеличава склонността към суеверия, се посочва в статия на "Конвърсейшън", цитирана от Си Ен Ен. Ръст на суеверията се забелязва при икономически кризи, войни и социална несигурност. 

 

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си