Детските градини също затварят врати

Училищата в цялата страна затварят до 29-ти март. Учебни занятия могат да се водят единствено дистанционно и онлайн. Детските градини също затварят врати. Мярката обхваща и университетите и детските ясли. По препоръка на МОН там, където е възможно учебните занятия трябва да се провеждат дистанционно. Според мнозина от преподавателите дори и при преструктуриран, учебният материал е необратимо загубен. Родителите на деца, които посещават детски градини и ясли са изправени пред сериозно предизвикателство. Част от тях трябва да излязат в болнични или неплатен отпуск, а други  - да се кооперират и един родител да гледа няколко деца. 

От понеделник училищата и детските градини остават празни. Поне до края на месеца. “В същото време имах разговор с министъра на образованието, който ме увери, че от понеделник децата и учителите да работят от вкъщи, онлайн. Разбира се, някои издателства също обявиха такива възможности”, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

“Сега е моментът да направим по-голяма крачка. Всяка криза е и възможност. Тази крачка ще се опитаме да бъде видима и да стартираме с електронното обучение в понеделник”, обясни министърът на образованието Красимир Вълчев.

Деси Миленкова е учителка по български език и не за пръв път води часовете си по български език онлайн. “2 платформи използвам, като едната е за комуникация - тази, която в момента виждате. Имам възможност в един монмент да споделя екрана и така мога да включа. В момента мога да включа готова предварително презентация”, сподели тя.

Дистанционното обучение не изисква и големи технически умения, смята преподавателката.

За родители, а и за педагози, другата мярка е по-сериозна. А и до нея се прибягва за първи път. За две седмици, поне засега, врати затварят детските градини и ясли. „Аз просто не мога да си представя детска градина без деца. Но, за съжаление, са в много камерен състав. При 300 деца, списъчен състав, и редовно посещаващи 240, днес бяха около 65”, каза Антоанета Малинова, директор на 195 градина "Братя Мормареви".

Част от родителите не пускат децата си превантивно. Но паника няма, категорична е Антоанета Малинова. “Те имат доверие в детската градина, но в голяма степен движението до детската градина, контактът с повече хора, там където има възможност, гледат да ги задържат вкъщи”, уточни тя.

Всяка сутрин децата минават бърз общ преглед. “За температура, гърло и за паразити. И да нямат обриви, обриви децата с видими неразположения също”, обясни Лилия Илиева, медицинска сестра в 195 детска градина в столицата.

Миенето на ръцете е превърнато в игра за най-малките.

По препоръка на Столичния кризисен щаб командировките към града трябва да са само при необходимост. Превантивно се закриват и нощните линии на градския транспорт. Това ще е временна мярка. Преди два дни полицията е съставила предупредителен протокол на мъж, който е трябвало да е под карантина.