Произведението изобразява две фигури в пастелени цветове

Продавачка в магазин за стоки втора ръка в Северна Каролина откри картина на Салвадор Дали, съобщава Smithsonian Magazine, цитирано от БГНЕС.

ЗА СВЕТИ ВАЛЕНТИН: Изложбата на Салвадор Дали в Москва отвори врати безплатно

Обикновено магазинът продава творбите втора ръка за между 10 и 50 долара, но това произведение, изобразяващо две фигури в пастелни цветове, беше оценено на значително по-висока цена, след като експертите го определиха като отпечатък от изрязана на дърво картина, създадена и подписана от Салвадор Дали.

Жената се натъкнала на платното, когато подреждала стоките, получени в магазина за по-нататъшна продажба. Картината предизвикала любопитство у нея и тя отнесла за експертиза в художествена галерия.

Откраднаха повече от 10 скулптури на Салвадор Дали в Стокхолм (СНИМКИ)

Собственикът на галерията определил, че тя е открила акварел от Салвадор Дали. На него художникът е изобразил жена в сини дрехи и мъж в червено.

Творбата била продадена за 1200 долара, а постъпленията от продажбата били дадени за благотворителност.

Салвадор Дали работел върху цикъл акварели въз основа на творчеството на Данте от 1957 г. по поръчка на Националната библиотека на Италия. Каталунският художник е трябвало да нарисува сто картини, но проектът бил отменен.