Те се намират в плоския диск на галактическата равнина

До момента са идентифицирани над 4000 екзопланети в галактиката „Млечен път“. И към днешна дата всички тези екзопланети имат нещо общо - те се намират в сравнително плоския диск на галактическата равнина, предаде БГНЕС.

Малко повече от година и половина, след като започна сканирането на небето за извънземни светове, космическият телескоп на НАСА TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) е открил първата екзопланета, обикаляща около звезда, която се намира на 5 870 светлинни години над галактическата равнина.

Планетата е около 1,088 пъти по-голяма от Земята, което означава, че вероятно е скалист свят, който също е невероятно плътен. Сферата с размера на Земята има 8,7 пъти масата на нашата планета.

Студентка по астрономия откри 17 нови екзопланети

Международен екип от астрономи е кръстил планетата LHS 1815b, защото тя обикаля в орбита на звезда, наречена LHS 1815, а за откритието се съобщава в The Astronomical Journal.

Когато астрономите забелязват LHS 1815b в данните на TESS, системата е само на 97 светлинни години от Земята.

Каменистите екзопланети с размер на Земята са в малцинството сред екзопланетите, които открива човечеството, но новите екзопланети от този тип са ценени, защото там най-много очакваме да намерим условията, подходящи за живот.

LHS 1815 е спокоен за червено джудже, но дори и така, а екзопланетата е достатъчно близо до звездата си, за да получава изключително силна радиация.