Вътре в сградата остават 131 души, включително 46 деца

Медицинско лице от Дома за медико-социални грижи за деца „Вяра, надежда и любов” в Бургас е диагностициран с коронавирус. По тази причина институцията е поставена под пълна карантина.

Лекар с коронавирус в Бургас

Само в рамките на 24 часа властите  в Бургас поставиха под карантина и хирургичното отделение на частна болница. Положителната проба на лекаря от отделението излязла снощи. Веднага били предприети мерки.

„Още от снощи има заповед на директора на РЗИ за поставяне  под карантина на отделението по хирургия“, обясни управителят на Бургасмед д-р Стоил Апостолов.

“Общия брой на контактните лица на колегата са 23 човека от медицинския персонал. 14 човека са лежащо болните,които също ще останат в отделението. А изписаните пациенти от предпходната седмица,преди той да излезе в болнични са 27“, каза д-р Георги Паздеров РЗИ-Бургас.

Всички изписани пациенти са открити и поставени под домашна карантина. Преди две седмици хирургът е бил на ски в Пампорово.След завръщането си от там се наложило да вземе болничен. В момента е настанен в Инфекциозно отделение на бургаската болница, в сравнително леко състояние.

“Днес от изследванията няма данни за пневмония, което е добре, което означава,че няма инфекция на долните дихателни пътища.Това ,което е най-страшното в случаите на корона вирус“, обясни директортът на УМБАЛ-Бургас д-р Бойко Миразчийски.

163 са заразените с коронавирус у нас (ВИДЕО)

През целия ден в болницата днес екипи на РЗИ извършваха дезинфекция, а на поставените под карантина бяха взети проби.Останалите лекари в болницата изпълняваха задълженията си без промяна

А въпреки забраната за масово събиране на хора на едно място, в двора на болницата,весела група изчака, а след това посрещна изписана току щом майка с новородено.

Информацията за заразен човек от дома потвърди и мачалникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг във ВМА в събота следобед. И поясни, че въпросният служител е рехабилитатор.

Репортер: Цеца Алексова

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП