Това обяви Румен Радев в изявление от „Дондуков”2

Държавният глава Румен Радев наложи частично вето на приетия от Народното събрание Закон за мерките и действията по време на въведеното извънредното положение. Това съобщи държавният глава в изявление от „Дондуков”2.

Най-важните мерки в Закона за извънредното положение (ОБЗОР)

Радев определи като „крайно рестриктивни” мерките срещу разпространението на коронавируса. И допълни, че те „засилват напрежението и самата криза”.

„Законът атакува и последните остатъци от свободата на словото”, заяви още държавният глава.

Мерки за ограничаване спекулата с цените на стоките при извънредното положение прие НС

„В момента в България и по света протичат две кризи – здравна, породена от коронавируса, и икономическа, породена от мерките за борбата срещу заразата. Всички засегнати страни приемат пакети за най-бедните, за изпадналите в затруднение и безработица. А нуждите на българите са още по-неотложни заради ниските доходи. В един момент гладът ще надделее над страха и последствията рискуват да са катастрофални”, коментира още Радев.

С тези мотиви той поиска от правителството „неотложно да преразгледа своята политика спрямо най-засегнатите”. И добави, че битката срещу спекулата с най-необходимото – личните предпазни средства, не трябва да блокира стопанските дейности, нито намаляването на някои цени като тази на тока, например.

АИКБ в писмо до президента: Апелираме към пропорционални мерки за подкрепа на бизнеса

По-рано днес и бизнесът поиска президентът да наложи вето на закона за извънредното положение, приет в петък. Причините – според Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) фиксирането на цени на средни стойности за последните три месеца преди въвеждането на извънредно положение ще има тежки последици за българската икономика. Според работодателите държавата се връща към централизирана икономика и може да се стигне до дефицити на стоки и услуги, хаос, корупция и фалити.

В изявлението си на „Дондуков" 2 Радев поиска и „минимализиране на риска от от злоупотреба на сила" от страна на въоръжените сили. 

„Никоя битка не е спечелена със страх, а тоталната блокада поражда повече проблеми, отколкото решава”, категоричен бе президентът.

Репортер: Марията Торманова

Цялото изявление на президента гледайте във видеото.