Какви ще бъдат икономическите последствия от заразата?

Коронавирусът днес или фалитът на инвестиционната банка Лемън брадърс през 2007 са само залпови изстрели, оголващи и разкриващи размерите проблемите.

„Състоянието на европейската икономика беше в един цикъл на забавящ се икономически растеж. Който до голяма степен беше предизвикан от напреженията по линията на външно-търговските отношения между Китай и САЩ”, смята финансистът Борис Петров.

АИКБ в писмо до президента: Апелираме към пропорционални мерки за подкрепа на бизнеса

Страхът е да не спре кредитът, който захранва като кръвоносна система икономиката ни.

Коронавирусът може само да отключи финансово-икономическо фиаско, което обаче е вследствие на натрупани грешки във времето: твърде много евтин дълг за твърде дълго време. Твърде много погрешни инвестиции, които трябва да се изчистят. Ако не стане сега - проблемите само ще се замитат под килима.

Опасността: лекарството да не доубие пациента. Ресурсите днес са оскъдни - от маски и спирт до вносни машини и техника. А цените скачат. На някои места заради дефицити, на други – заради спекула. 

И тук изниква въпросът за мястото на правителствата – на ръба между паниката и бездействието. Къде е решението?

Гледайте „Темата на NOVA“ с Кузман Илиев и Владимир Сиркаров тази неделя, 22 март, веднага след централната емисия новини.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП