Подобно на червей, организмът е с размерите на зърно ориз

Подобно на червей същество, заровено на морското дъно преди повече от 500 милиона години, може да е от ключово значение за развитието на голяма част от животинското царство.

Организмът, с размерите на зърно ориз, е описан като най-ранния пример, който досега е открит сред двусиметричните, предаде БГНЕС. Това са животни, които имат предна и задна страна, две симетрични страни и отвори в двата края, съединени с черва.

Учените, които стоят зад него, твърдят, че развитието на двустранната симетрия е било критична стъпка в еволюцията на животните. Това е дало на организмите възможност да се движат целенасочено и заедно, но същевременно успешен начин да организират движението на телата си.

Множество животни като червеи, насекоми и динозаври, се организират около същия този основен план за двустранно тяло.

Скот Еванс от Калифорнийския университет в Ривърсайд и колегите му нарекоха организма Ikaria wariootia. Той е живял преди 555 милиона години през това, което геолозите наричат Едиакарски период - времето в земната история, когато животът започва да става многоклетъчен и много по-сложен.

ЕКСТРЕМНО ОТ КУХНЯТА: Кремена, която се храни с насекоми

Откритието е започнало с разкриването на миниатюрни дупки в скали в Нилпена, Южна Австралия, преди около 15 години.

Едва наскоро Скот Евънс и Мери Дрозър, професор по геология в университета в Ривърсайд , забелязали незначителни, овални отпечатъци в близост до някои от дупките. Триизмерното лазерно сканиране разкрило правилна форма на цилиндрично тяло с ясно изразена глава и опашка и слабо набраздена мускулатура.

Създадоха червей, който не може да се напие

Ikaria wariootia варира в размер между 2 мм и 7 мм дължина и около 1-2,5 мм ширина.

Ikaria wariootia вероятно е прекарал живота си, ровейки се през пластове пясък на океанското дъно, търсейки всякаква органична материя, с която би могъл да се храни.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП