Това обяви председателят на Националния оперативен кризисен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски

Броят на заразените с коронавирус в страната вече е 242. На брифинг на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски съобщи за още 22 нови случая на инфектирани с COVID-19 в България.

Правителството дарява 20 000 лева на социално слаби семейства

16 от новините случаи са в София. Те нямат нищо общо помежду си, но някои са служители в Пета градска болница. Новата област, в която е установен коронавирус, е Сливен. Случаят там няма нищо общо с другите.

Установени са и 2 нови случая в Благоевград, един в Плевен, 2  в Пловдив. В Пловдив случаите са различни от известните в Бърза помощ и в Спешното отделение. Заболелият в Плевен също няма нищо общо с останалите случаи.

Пациентите от "Пирогов", които бяха в критично състояние вече са "в стабилизирано, но тежко състояние".

Петима са вече излекуваните, стана още ясно от думите на Мутафчийски, който обясни, че заразените боледуват дълго. "Вирусът не се е изчистил напълно при пациентка, която лежи във ВМА вече 22 дни", посочи той.

БНБ участва в обсъждането на ефектите върху банковите системи в ЕС от мерките срещу коронавируса

Ген. Мутафчийски смята, че ние все още плавно катерим  скалата на заболеваемостта, благодарение на рестриктивните мерки. Според него ако темповете се запазят, в края на май можем да очакваме намаляване на случаите. "Математическият модел показва, че вървим в правилната посока, въпреки, че откриваме двама от 11 заразени", каза той.

Генералът беше категоричен, че не е нужно да се прави масово тестване на населението. "Когато премине това някога, може да направим проучване колко хора са го преболедували. Според Мутафчийски до 4-5 седмици ще бъде намерен най-вероятно надежден бърз тест. "Иначе е много лесно - 5 млн. теста по 24 лева за цялото население. Сметнете колко струва, а няма никакъв медицински смисъл от това нещо. Ще има смисъл чак на края, когато гледаме кой е изкарал, кой има антитела, кой не. Сега не е време за наука, а за действие", заключи той.

Той разкри, че по препоръка на немския институт Робърт Кох, централната климатична инсталация в Министерски съвет е изключена. Премиерът Борисов стриктно спазвал препоръките и се топлел на малко радиаторче. "Щом той може да спазва, значи и всеки може", категоричен беше шефа на оперативния щаб.

Спират да текат срокове за осигурените лица за периода на извънредното положение

„Само твърдите мерки в тази насока биха дали резултат, като започнат изключенията нищо няма да стане – ние сме царе на изключенията и просто нормата я превръщаме в изключение“, добави проф. Мутафчийски.

Притеснителен е и фактът, че вирусът се оказва изключително уствойчив по повърхностите.

„Излязоха първите изследвания след освобождаване на круизния кораб. След 17 дни от освобождаването му се намира коронавирус на борда! Тоест вирусът показва удивителна устойчивост и това предполага фанатична хигиена и дезинфекция на помещенията, в които се стои!", заяви Мутафчийски.

Така освен добрата лична хигиена и перфектото измиване на ръцете, е необходима и постоянна дезинфекция на всички повърхностите.

Проф. Мутафчийски направи и паралел с Белгия, където строгите мерки са били въведени по-късно и там броят на случаите е скочил.

Дончев: Надявам се в следващите дни банките да ви дадат шанс да пропуснете 1 или 2 вноски

Високотехнологичната носилка на ВМА е за особено опасни инфекции, а коронавирусът не е в тази група, каза генералът. Той уточни, че не му е известно лекар от Центъра за спешна медицинска помощ да е бил поставен под карантина.

"Направихме предложение на министъра на здравеопазването да се промени наредбата, в която се определя какви болнични може да издават личните лекари и за тези, които са заразени с коронавирус, но са на домашно лечение, да може да се издава болничен до 28 дни, защото сега могат да издават до 14 дни.14-дневният карантинен срок  изтича на доста хора и точно заради това взехме доста бързи мерки, за да им се удължи болничният до 28 дена, защото сме сигурни, че на 14-ия ден няма да са изчистени", добавиха от щаба.

"Хантавирус в Китай има от средните векове, защото е ендемично заболяване. Ние също го имаме в северозападна България. Това е треска с бъбречен синдром, опасна болест с висока смъртност - около 30%. Имаме Между 5 и 10-12 случая годишно. Не се предава от човек на човек. Предава се чрез гризачи, замърсена храна и вода. Няма никакво значение към сиутацията", допълниха те.

Относно заповедта на здравния министър за забрана на влизане на тежкотоварни превозни шефът на „Гранична полиция“ Главен комисар Светлан Кичиков обясни:

„Тази заповед на здравния министър е продиктувана от това, че в момента на границата с Турция имаме затруднена обработка на товарни превозни средства, на изход. Има 1200 камиона, които са в процес на изчакване за преминаване само през пункта „Капитан Андреево“. Може да си представите тази колона от какво е образувана. Отменена е заповедта, защото в този момент се водят разговори между вътрешния министър и министъра на вътрешните работи на Турция“.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП