Премиерът участва в заседание на Европейския съвет

Към днешна дата ЕК не предвижда допълнителни средства за подпомагане на нито една държава. Тепърва ще се търси решение за икономическите мерки по време на пандемията. Трудно ще се намери решение между по-богатите и по-бедните страни. Това заяви премиерът Бойко Борисов. Той участва в заседанието на Европейския съвет, което за трети път се проведе чрез видеоконферентна връзка, заради COVID-19.

"Трябва да отговорим на няколко въпроса – има ли лекарство? – няма; има ли ваксина? – няма; има ли надежден тест – няма! Това, което обеща ЕК, е в понеделник техният мозъчен лекарски тръст да препоръча мерки за всички държави-членки. Към тоз момент България със своите мерки беше последвана по-бавно от някои страни, за което плащат и по-висока цена. Виждате във Великобритания какво беше, а сега вече изкарват и дронове в борбата с вируса.", каза Борисов.

"Пореден съвет на тема коронавирус, външните ни граници и отношенията ни с Турция. Едно общо решение, което разглежда какво би ни се случило за в бъдеще. Тепърва ще се търси такова решение, защото когато става въпрос за пари, трудно ще се намери решение между по-богатите държави и тези от Централна и Източна Европа. От сега се взе решение вместо едно, решенията да са три.", обясни премиерът.

Европейският съвет заседава онлайн заради COVID-19

"Аз им казах - колеги, пред нашите сгради се разболяват хора, трябва да вземем решение и да отговорим на няколко въпроса. ЕК в понеделник ще препоръча какви мерки да се взимат от държавите", добави той.

"Истински се радвам, че българите повярваха на Щаба. Сега, когато различни рейтингови агенции съобщават че сривът в БВП на страните ще е не в милиарди, а в трилиони, мисля, че всички разбират колко прави сме били ние. Всички видяха колко бързи и навременни ни бяха мерките, надявам се повече да не се шегуват с нас", каза още Борисов.

От думите на премиера стана ясно, че България ще помогне на Хърватия. Друга тема на разговори е било сертифицирането на медицинско оборудване.

СЗО: Степента на вирулентност на COVID-19 не отслабва с разпространението му по света

"Никой от тези бързи тестове не е 100% надежден. Ще дадем още 800 готови облекла от Габрово, които Щабът ще разпедели по най-важните места. Нашите облекла излизат около 67 лева с ДДС. Умножете едно облекло 50 пъти. На четвъртото пране вече ти е без пари. Ще раздадем на няколко места. Българското облекло е качествено", добави премиерът.

Той сподели, че отношенията на страната ни с Турция са прекрасни и заради това у нас миграцията е нулева.

"От фондовете пак ни се дава възможност да претрансформираме. Утре ще имаме Тристранка и дано да се разберат. Всеки ще си е по кабинетите и ще направим така, че много хора да не се събират. Ако се вземе решение, веднага отиваме на 60:40. 40 млн. лева за лекарите отидоха", каза още той.

 

"Лекари от Съвета ми предложиха вариант, обсъдих го с Щаба. Сега мога да кажа какво решение взехме. Всички са съгласни, че мерките, които взимаме досега, дават възможност за по-плавна крива. "Танцът" с вируса е добър за здравето, но вреден за бизнеса. 1000 бързи теста ще бъдат направени на няколко групи - полицаи, шофьори на градски транпосорт, на линейки. С тези тестове, те са кръвни, в рамките на 10 минути дават дали предполагаемо има заболяване, но и дали е прекарано. Тогава ще разберем статистически от 1000 души има ли заразени, има ли с антитела,", обясни премиерът.

ЕС е постигнал споразумение за започване на преговори за членство с Албания и Северна Македония

След две седмици на същите хора отново ще се направи тест, за да стане ясно колко са се разболели, колко са се излекували.

"Тази статистика ще ни каже, след колко време ще дойде пикът. Това е нещо, което науката казва. С това изчезва въпросът колко трябва да бъдат тествани. Нито една държава в Европа няма достатъчно тестове. За това искаме 1 млн. теста, за да се подготвим за времето, когато ще ни трябват. Германия казва, че ще тества през юли. Испания за производител, но пак нямат, за да тестват достатъчно", обясни Борисов.

Премиерът заяви, че тестовете са дарени и ще бъдат направени напълно безплатно.

"Тепърва еврозоната и еврогрупата ще предложат за следващия ред варианти. За никого не са предвидани средства, нито за нас. Държавите сами ще решават за себе си. България нито е в еврозоната, нито може да печата пари, защото години наред слушахме, че еврозоната е лошо нещо. Това, което комисията ни е разрешила и на базата на това пренасочихме средтсва, общаха ми днес между 50 и 70 респираторни апарата. Ние и Съюзът към днешна дата нямаме проблем с парите", обяви Борисов.

"10-14 дни ще се водят паралелни разговори между държавите - донори. Към днешна дата за пари като количество в милиарди, милиони, не се говори. Говори се за принципа, по който ще се разбираме за в бъдеще. Ние имаме фондове. Въпросът е как след това, при липса на бюджет, ще се разпределят парите", обясни той.

Достатъчни ли са действията на правителството за смекчаване на ефектите от COVID-19?

Относно Северна Македония и Албания, Борисов заяви, че винаги е подкрепял присъединяването им към Европейския съюз, но това не значи, че страната ни ще отстъпи на тема история. 

"В тази ситуация трябва да сме много консолидирани. Западните Балкани също имат коронавирус, а там живеят наши братя и сестри славяни. Много колеги вярват, че България ще започне да произвежда облекла и за тях, всичко дават за тях", каза още премиерът.

"Ако от сега кажа "Баловете ще бъдат спирани", това ще е  новината на вечерта, но това е далеко във времето. Разбирам, че на абитуриентите това им е важно. На всички казвам и с Щаба сме говорили, не мога да кажа на никого да не ходи на църква. Съветвам ги да взимат мерки, да дезинфекцират икони и Бог да е с нас. Това не мога аз да го направя. Абитуриентите първо като ученици да учат и да си подготвят матурите, това да мислят сега. Могат да празнуват, има време", каза Борисов.

"Това, което Радев направи, за мен е недопустимо. Никой в Европа не го направи. Точно такъв разнобой е пагубен за държавата. Вместо да каже "Браво на нашите момчета, това са българите, ще се справим", много благодаря и на сънародниците, ние трябва да си помогнем, виждате, в огромната си част спазват мерките, аз съм горд с тях", заяви премиерът.

ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ: Одобряват ли българите действията на властта?

"В моето изказване казах да спрегнем целия си потенциал от институти. Която държава първа намери ваксина, тя ще стартира много пред другите. Никой не може да каже колко ще трае. Всички се гласим за месец, месец и половина, защото не искаме да си представяме по-дълъг период. Всички правила за бюджетни дефицити и правила, всичко замина. Всички сме мислили, че ако има война, тя ще е с танкове и ракети, а те ни нападнаха по най-ужасяващ начин и се почувствахме най-беззащитни.", каза още той.

 

"Всяка стотинка пресмятаме къде и как да се сложи. Колко години се криха осигуровки и се правеха на сив сектор. Сега изведнъж като излезе, че не си е плащал осигуровките или са били минимални,  кой му е виновен. Тези пари са на всички нас. Не знам да имаме петролни богатства или богатство, което да излиза от земята", добави премирът Борисов.

„По отношение на диагностицирането на коронавирус, инфектирането няма друга алтернатива освен Real Time PCR, особено на този етап на епидемията. В края вече може да се прецени натрупаният имунитет, който се извършва с изследване на антитела. Това изследване, което ще се направи, търси не новозаболял, а прекарал коронавирус инфекция", заяви председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски. 

Дончев: Надявам се в следващите дни банките да ви дадат шанс да пропуснете 1 или 2 вноски

"Това, което си получи - споделихме какво сме направили, след това чухме и другата страна. Така направихме нещо, което да помогне на българите. Изправихме се пред гените на един вирус  и единственото, което можем да хвърлим срещу него, са нашите мозъци. Съгласихме се на една обща платформа за това какво трябва да направим. Когато правим подобен тип мониторингова услуга, ще можем да кажем какво се случва на база реални изследвания. Изключително съм удовлетворен от работата на колегите", каза Александър Симидчиев.

"Затягаме мерките, за да държим пика ниско. Това не е хрумване. Искаме през статистическите данни да прогнозираме кога това може да се случи. Армията не се използва, нека полицаите и жандармеристите да седят сами по КПП-тата в дъжда. Другите държави да го правят, а ние да се пазим", коментира премиерът Борисов.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП