Те ще се грижат не само за болните и техните семейства, но и за своите колеги

„Пирогов“ ще получи още помощ в борбата си срещу COVID-19. Тя обаче ще бъде по-различна, защото ще се погрижи не за физическото, а за психическото здраве. Не само на заразените и техните семейства, но и на целия медицински персонал в болницата.

Общини и болници разкриват телефонни линии за оказване на психологическа помощ

До лекарите, медицинските сестри и всички, които се борят да спасят здравето и живота на заразени с коронавируса от тази седмица застават и психолози. В „Пирогов” Елеонора и Виктория ще се грижат не само за болните и техните семейства, но и за своите колеги.

„Това е една ситуация, която ни хваща неподготвени абсолютно всички, включително и аз. Всички се учим в крачка в момента. Цялото население. Някои колеги твърдят, че реакциите на хората се доближават до реакциите на хора, които са преживяли сериозни земетресения, сериозни апокалиптични случаи”, обясни психологът Виктория Тодорова.

Студенти по психология консултират самотни българи

Затова, ще се търсят взаимно - нуждаещите се от помощ и предлагащите помощ. Защото психическото здраве обясняват експертите - няма по-ниска стойност от физическото. А по обясними причини срещите ще се провеждат както стана модерно по принуда - по телефона.

„Преди да са лекари и медицински работници - моите колеги, са хора. Те имат тревожности и по отношение на своите близки. Когато емоционалното натоварване се отразява по някакъв начин на всички нас, е необходимо да има и разтоварване. И един от начините това да се случи, е като говорим и не задържаме емоциите”, каза психологът Елеонора Михайлова.

Социалното министерство пусна телефон за психологическа подкрепа на възрастните

Психолозите на „Пирогов” започват работа. А докога ще продължат, от болницата казват, че ще е като при операция - сигурно е само началото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!