Как се справят полицаите и лекарите с тежките и дълги смени, със стреса и страха?

Битката за живот срещу коварния съперник COVID-19 продължава. В тази борба на първа линия са лекарите в интензивните отделения, при които липсата на екипировка може да се окаже фатална, както и полицаите, които всеки ден са изложени на огромен риск. С тях, хората, които се изправят очи в очи със заразата, ни срещат авторът Вероника Димитрова и операторът Димитър Василев.

"Темата на NOVA": Отложени надежди

Италия, Испания и САЩ вече дават много жертви в борбата с пандемията, а броят на заразените расте поголовно. България е на прага на тежка битка, а лекарите и полицаите вече са на фронта, където всеки ден плащат скъпо, за да изпълняват своя професионален дълг, с цената са техните животи. Едните не се прибират с денонощия при близките си, а другите дори живеят в болниците, защото нямат право да ги напускат.

„Живеем в болницата. Ръководството й ни е осигурило нормално място за почивка, за сън и за подържане на хигиена“, казва д-р Петя Хубенова, реаниматор в Александровска болница.

„Темата на NOVA”: Пътят на коронавируса по света

Д-р Добрин Патарински е част от екипа на „Пирогов“, който се бори  за живота на най-тежките пациенти с COVID-19. От две седмици той и колегите му от интензивното отделение  живеят в бившата токсикология на спешната болница. Там спят, там се хранят, там лекуват. Денонощно. За да не разпространяват заразата  са напълно изолирани.

„Гледаме поне 3-4 часа на денонощие да имаме сън“, коментира той.

Цялото предаване гледайте във видеото.