Ще останат ли без доходи медиците от специализираната доболнична помощ?

Лекари от специализираната доболнична помощ алармират, че заради наложеното извънредно положение нямат работа. Забранени са всички планови дейности и консултации, а хронично болните се страхуват да ги посещават. Всичко това ги лишава от приходи и те се опасяват, че няма да могат да внесат нито здравните, нито социалните си осигуровки. Медиците настояват Българският лекарски съюз и Здравната каса да помислят как да облекчат положението им.  

Почти месец коридорите на медицински център в Айтос са празни. Няма пациенти, а това автоматично означава,че специалистите няма да получат пари от Здравната каса. Лекари се оплакват, че се притесняват за оцеляването си.

565 са вече случаите на COVID-19 у нас (ВИДЕО)

Сериозно е положението и при гинеколозите, за които карантината е още от февруари заради епидемията от грип "Б". "Откакто влязохме в извънредно положение, почти нямаме работа - издаваме болнични листове, бременните се обаждат по телефона, за да се консултират с нас, защото консултациите на място са забранени", каза за "Здравей, България" акушер-гинекологът д-р Станка Илиева.

Повечето лекари работят като еднолични търговци и се опасяват, че дружествата им ще фалират. Лимитите за следващото тримесечие се определят на база изработеното през предходните три месеца. 

Психолози на помощ в „Пирогов“ (ВИДЕО)

"Ние нямаме право да си останем вкъщи, не само заради приходите. Дори заради един пациент, желателно е да дойдем на работа. Ние сме специалисти от извънболничната помощ и формираме нашите доходи изцяло от това, което изработим. Ще се получи така, че няма да достигнем до минималния осигурителен праг, върху който трябва да си платим данъци и осигуровки. Притеснява ни, че ще си платим за това, че сме идвали цял месец да работим, да правим контакти с болни и да поставяме под риск семействата си", заяви офталмологът д-р Балева.

Повечето от тези лекари са освободили медицински сестри и санитари, за да не плащат заплати и осигуровки в условията на криза. Така остават само сметките за наем, ток, вода, опасни отпадъци. Затова настояват Българският лекарски съюз, Здравната каса и Министерството на здравеопазването да помислят и за тях.

ВЪЛНА ОТ ПОДКРЕПА: Даренията за болници у нас не спират

От БЛС е взето решение всички лечебни заведения да получат 85% от очакваните средно-месечни постъпления в неепидемична обстановка, независимо от отчетената дейност. Това е договорено между Съюза и НЗОК и вече е записано в анекса на Националния рамков договор за 2020 - 2021 г.  

Репортер: Цеца Алексова

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП