Това съобщиха от Националния оперативен щаб

675 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. През днешния ден са доказани още 6 нови случая, като 4 са в област София и 2 в област Стара Загора. Лабораториите продължават да работят.

ЗА ЕПИДЕМИЯТА И МЕРКИТЕ: Експертите отговарят на вашите въпроси (ВИДЕО)

230 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 36 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники. 

По отношение на общата картина – към 12 април: 377 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 298 на жени.

Разхождащите се днес по улиците са бъдещите пациенти в болниците, предупредиха лекарите.

„Това не може да бъде в момента видяно, но ще стане след 10 дни, когато ще започнат да идват тежките случаи. Разберете - сега не е моментът да се седи в градинките, да се смееем, да се веселим. Следващите две седмици ще бъдат критични. Повтарям - критични! Ние денонощно се борим за живота на хората, но нека и хората да се борят за нашия живот“, апелира проф. Атанас Балтов, директор на УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“.

Възможно ли е изграждането на колективен имунитет срещу COVID-19?

А силите на медиците ни не са безкрайни. „Лекарите не са вездесъщи. Трябва да бъдем екип и да мислим заедно“, каза Асен Меджидиев от Столичната колегия на БЛС.

„Ходейки хората по улиците, като че ли искат да ни предадат на нас, лекарите, някаква божия роля - ние да решаваме кой да живее и кой да умира. Благодарим ви за тази корона от тръни. Не я искаме! Ако си останете по къщите, ние в 21.00 ч. ще ви ръкопляскаме. Направете го! Нека не превръщаме болниците в морги“, каза директорът на УМБАЛ „Александровска“ Костадин Ангелов.

Но и най-строгите мерки ще са безсилни, ако липсва воля да бъдат спазвани. „Докога хората ще чакат някой да им поеме отговорността, която те носят към другите и към себе си?“, пита ген. Мутафчийски.

Само за няколко дни всички постигнати резултати в последните седмици могат да бъдат изгубени, заключиха лекарите.

Регистрираните случаи по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са в областите както следва: Благоевград – 18; Бургас – 26; Варна – 24; Велико Търново – 9; Видин – 2; Враца – 2; Габрово – 2; Добрич – 12; Кърджали – 12; Кюстендил – 15; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 14; Перник – 8; Плевен – 9; Пловдив – 35; Русе – 5; Силистра – 2; Сливен – 11; Смолян – 17; София – 401; Стара Загора – 19; Хасково – 8; Шумен – 4.

Починалите лица, при които е установен COVID-19, са 29.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!