Той посочи, че мерките за изолация са ефективен метод за овладяване на пандемията

Ситуацията в България не е овладяна, а управляема, а страната ни е от малкото, които умело управляват пандемията. Това заяви в студиото на „Здравей, България” анестезиологът и член на ръководството на УМБАЛ „Софиямед” д-р Иван Колчаков.

„Вече се гордея, че съм лекар и че съм български лекар. Ние слагаме в малкия си джоб здравните системи на най-богатите и големи държави. Даваме пример как трябва да се правят нещата”, допълни той.

Излекуваните от коронавирус са вече 71, заразените - 676 (ВИДЕО)

Мерките за изолация са най-ефективният метод за овладяване на ситуацията, смята д-р Колчаков. „Този вирус не е истински организъм. Това е една много първична молекула, която не се размножава. Ние я произвеждаме. Ако спазваме мерки за хигиена, това същество не може да се размножава. Знаем как да го ограничим”, обясни той.

Директорът на „Пирогов“: В страната има осигурени 15 000 дози хлорохин

Според анестезиологът все още няма достатъчно статистика за това колко от инфектираните с коронавирус биха могли да се подложат на лечение с хлорохин.

„Лечението има и токсични странични ефекти и зависи от придружаващите заболявания. Старият опит е от десетилетия, когато е лекувана маларията. Франция беше пионер, тъй като там има много бивши колонии, в които се наблюдава малария. Това е единствената европейска държава, която продължаваше да произвежда медикамента”, каза още д-р Колчаков. 

Повече гледайте във видеото.