Това потвърдиха от лечебното заведение

43-годишен мъж от Пещера, диагностициран с COVD-19, е починал в понеделник сутрин в болницата в Пазарджик, съобщават от лечебното заведение.

Пациентът постъпил в Инфекциозно отделение на 29 март с грипоподобни симптоми. Първата му проба за COVID-19 била отрицателна. В ранните часове на 2 април, след като състоянието му се влошава, е преместен в интензивния сектор.

Пациентът е бил с прогресираща дихателна недостатъчност, която е довела до нужда от интубация и поставяне на апаратна вентилация. "В Ковид реанимацията са започнали необходимите терапевтични и диагностични мероприятия. В продължение на 10 дни при него има 24-часов екип от анестезиолози и реанимационни сестри, които в тясно сътрудничество  с лекарите от Инфекциозно отделение успяват да приложат лечение, което да подобри състоянието на 43-годишния мъж. Така се стига до отбиване от апаратна вентилация с последваща успешна екстубация. След това състоянието на пациента остава стабилно за повече от едно денонощие, но тази сутрин рязко се влошава и малко след 10 часа е издъхнал с тежка клинична картина на  масивна белодробна емболия", съобщават от болницата.

Мъжът е имал и придружаващи заболявания  -хипертония и незадоволително контролиран  диабет.