През днешния ден има още 9 нови положителни теста

685 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, сочат данните на Националния оперативен щаб. През днешния ден са доказани още 9 нови случая, като 5 са в София и 4 в Стара Загора. 

384 от заболелите са мъже и 301 са жени.

Регистрираните случаи по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са в областите както следва: Благоевград – 18; Бургас – 26; Варна – 24; Велико Търново – 9; Видин – 2; Враца – 2; Габрово – 2; Добрич – 12; Кърджали – 12; Кюстендил – 15; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 15; Перник – 8; Плевен – 9; Пловдив – 35; Русе – 5; Силистра – 2; Сливен – 11; Смолян – 17; София – 406; Стара Загора – 23; Хасково – 8; Шумен – 4.

Починалите лица, при които е установен COVID-19, са 32. Днес в областната болница в Пазарджик е починал 43-годишен мъж от Пещера, при който е бил потвърден COVID-19. Мъжът е страдал от диабет и артериална хипертония.

Грижила се дълги години за пациентите на болница „Пирогов”, наскоро Евелина Цакова се озовава от другата страна. След повече от месец домашно лечение, жената е приета в болница.

„От средата на февруари съм болна, аз съм диабетичка и започнах антибиотик. Отзвуча и после отново се появиха оплаквания - гърлото ме болеше, минах през задух. Приеха ме и ме изследваха. Оказа се, че има недоизлекувана пневмония”, разказва Евелина Цакова. 

Бързият тест на жената показал наличие на антитела за коронавирус. Днес, след 2 отрицателни проби, отново е у дома.

„Много искам да благодаря на лекарите, които ме лекуваха, да им кажа, че са страхотни. Те стоят вътре затворени с нас, в скафандри, обслужват 30-ет болни плюс интензивно отделение”, разказва Евелина.

Тя е впечатлена от медиците в „Пирогов” и казва, че те полагат неимоверни усилия, за да помогнат на болните от коронавирус.

„Аз съм медицинска сестра с 45-годишен стаж, ако ме подложат на това, аз не бих издържала. Аз не ги познавам, те са младата гвардия”, разказва Евелина.

За своя едноседмичен престой в лечебното заведение, тя нито за миг не усетила страх у хората, които я лекуват.

„Ако се страхуват, няма да станат доброволци, няма да се захванат с медицина. Това си е призвание”, разказва Евелина.

На фона на все по-големия брой оздравели, растат и смъртните случаи. 38-годишен мъж е най-младият починал у нас. Той е постъпил в болница с тежка двустранна пневмониия и не е имал придружаващи заболявания.

„Този пациент пристигна доста късно, както и предишни пациенти интубирани на врата. Въпросът е дали ако бяха пристигнали по-рано, можеше да им се помогне. Това е тежкият въпрос, който всички лекари в света се опитват да разберат”, заяви ген. Венцислав Мутафчийски.

От щаба уточниха, че починалият мъж не е имал личен лекар. Същевременно България започва производството на лекарство за коронавирус, а към момента количествата хлорохин, с които разполагаме са достатъчни, уверяват от щаба.

„Вече запасите от лекарства са съществени, над 16 000 души могат да  бъдат поети”, заяви ген. Мутафчийски.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!