Пулмологът разясни лечението с хлорохин и ефективността на препарата

Развитието на колективен имунитет срещу коронавируса не е средство, метод или стратегия, а цел. Това заяви в ефира на „Здравей, България” пулмологът д-р Александър Симидчиев. „Тази цел може да бъде постигната по различен начин или с различна скорост. Ако тя се постигне твърде бързо, се получава нещо подобно на взрив. Стратегията трябва да е дозирана, толкова колкото може да поеме нашата здравна система, за да няма допълнителна смъртност”, допълни той.

НА ЖИВО: Още трима души с коронавирус у нас са починали, заразените вече са 695

Пулмологът коментира и въпроса дали навременното посещение на болница е определящо за лечението на пациентите. „Тъй като няма медикаменти, които категорично да променят хода в ранния период, дали ще се потърси помощ по-рано, или по-късно няма да направи кой знае каква разлика. Когато се появят недостигът на въздух и затрудненото дишане, човек трябва да бъде близо до лечебно заведение, където да бъде подаден кислород”, обясни Симидчиев.

Директорът на „Пирогов“: В страната има осигурени 15 000 дози хлорохин

Той говори и за лечението с хлорохин и ефективността на препарата. Посочи, че за вируса се знае от около четири месеца и затова все още се правят множество проучвания за въздействието на този медикамент. „Някои смятат, че той работи много добре, други все още имат съмнения, че токсичността му превишава ползите от него”, каза пулмологът.

Целия разговор с д-р Александър Симидчиев гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!