Страната оставя затворени границите си за страни извън Европа до второ нареждане

Президентът на Франция Еманюел Макрон удължи извънредните мерки до 11 май. В обръщение към нацията той обяви, че прогрес има, но битката все още не е спечелена.

"Вирусът отстъпва крачка назад, благодарение на вас, но ситуацията не е овладяна", с тези думи президентът Макрон благодари на френския народ за проявените търпение и дисциплина, но с разочарование добави, че мистериозният вирус е хванал неподготвена Франция.

Франция с крути мерки по време на кризата

“Бяхме ли подготвени за тази криза? Със сигурност не достатъчно, но я посрещнахме достойно. Както навсякъде по света, така и ние във Франция трябваше да взимаме тежки решения на базата на непълна информация. Така е и в момента  - този вирус остава мистерия. Трябва да бъдем честни – събитията разкриха нашите слабости и недостатъци", каза Макрон.

След 11 май Франция ще отвори прогресивно ясли, детски градини и училища, за да могат повече родители да се върнат на работа, а университетите ще подновят занятия през септември.

Ресторанти, заведения, кина и музеи остават затворени и след този период. Фестивали и културни събития пък няма да има поне по средата на юли. Президентът обеща допълнителна финансова помощ за студенти и семейства в трудно положение.

"Ще продължим да се грижим и ще увеличим помощта за всички хора, които не ходят на работа, за всички хора, които са в затруднение. Подобни мерки бяха взети още преди почти един месец и благодарение на тях защитихме 8 милиона работници в затруднено положение.  Бих помолил и банките да удължат сроковте за погасянето на заемите. Ще следя внимателно дали те изпълняват препоръките", каза още френският президент.

Bank of America: 95% от глобалните инвеститори очакват рецесия

Носенето на маски ще бъде задължително след 11 май, а Макрон призова възрастните хора и тези с хронични заболявания да останат по домовете си и след този период. Масово тестване на населението не се предвижда.

"До 11 май ще може да тестваме всеки, който проявява симптоми. Няма да тестваме всеки един човек във Франция, от това няма смисъл. Но всеки човек със симптоми ще бъде тестван. По този начин хората-преносители на вируса ще бъдат поставени под карантина, за тях ще се грижат лекари", обясни Макрон.

До ново нареждане, Франция оставя затворени границите си за страни извън Европа.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!