Темата коментира вирусологът д-р Илия Цеков

В студиото на „Здравей, България” началникът на лаборатория по вирусология в УМБАЛ „Софиямед” д-р Илия Цеков обясни, че бързите тестове, с които се откриват антитела срещу коронавируса дават информация дали човек се е срещал със заболяването преди някакъв период от време. Той обаче поясни, че все още се обсъжда каква е продължителността на този период, тъй като тя е строго индивидуална. Данните от света показвали, че е от порядъка на 3-4 седмици.

Как се прави бърз тест за коронавирус?

Вирусологът внесе яснота, че при PCR тестовете могат да се изследват различни клинични материали. „Най-често се използват пробите от носоглътката, които се взимат с тампони. Ние търсим вируса в клетките и за тази цел трябва те да стигнат до апаратите. Това става като тампонът се поставя в носа и в гърлото по определен начин, взимат се клетки и се пренасят в течна среда. Цялата процедура по тестване продължава между 5 и 10 секунди”, обясни д-р Цеков.

Как се изследват пробите за COVID-19?

Според него тестването е абсолютно необходимо. „По този начин ние виждаме каква е моментната снимка. Най-полезно е това за клинично изявените хора”, допълни той.

Повече гледайте във видеото. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!