Бързите тестове са надеждни, само ако са комбинирани с PCR изследване, смятат експерти

След като през седмицата бързите тестове за коронавирус изправиха едни срещу други Оперативния щаб и новосъздадения медицински съвет, екип на NOVA реши да провери как точно се изследват пробите за COVID – 19 у нас. Според експерти, бързите тестове са надежден метод, само ако са комбинирани с изследване чрез т.нар. PCR –технология.

САЩ одобри бърз тест за коронавирус, дава резултат до 5 мин.

"Думата "бърз" изчерпва всичките предимства и цялата медицинска значимост на един такъв тест. Той не може да е бърз и да е точен, а когато става дума за нещо толкова сериозно, каквото е коронавирус епидемията, трябва да имаме преди всичко точни резултати", смята д-р Пенчева – медицински директор на лаборатория „Рамус“ .

"Има публикации в чуждите списания, че някои от китайските тестове са с 30% чувствителност за антитела, вместо с 80. Те са използвани предимно в Италия и Испания. Имат място и бързите тестове – като някакъв скрининг, но сериозното и истинско изследване е PCR", обясни доц. д-р Росен Михайлов. Преди да се обработи с PCR технологията обаче, пробата изминава дълъг път.

Три вида тестове ще се ползват в различните етапи на епидемията от COVID-19 (ВИДЕО)

"В друга епруветка прибяваме нужния ни ензим – определено количество. Пробата – от нея вземаме пак определено количество и буфер. Така оставяме пробата да преседи 15 минути", обяснява лаборант. Оказва се, че все повече млади хора решават да се изследват за вируса.

Следва повторно миксиране и поставяне в центрофуга.  Когато лаборантите съберат готовото количество материал от 100 милилитра, започва същинското изследване. А ако след него пробата се окаже положителна – вариантите са два.

"Ако тя е категорично  позитивна, ние предаваме този резултат в системата на кризисния щаб.  Ако за пробата имаме някакви съмнения по отношение на това дали е категорично положителна, я даваме за потвърждение в националната референтна лаборатория", обясни д-р Пенчева.

Борисов: Тепърва с ЕС ще търсим общо решение (ВИДЕО+СНИМКИ)

 Специалистите са на мнение, че COVID – 19 може да мутира .И съветват хората да не се подвеждат по обяви онлайн, които предлагат тестове за вируса в домашни условия.

"Всеки вирус може да мутира. Както е с грипа, може да си сложите ваксина и пак да се разболеете. Няма имунитет, че като изкарате един път грипа, той не може да ви повтори втори път", разясни доц. д-р Росен Михайлов. 

"Според мен освен тест за бременност, никакъв друг тест човек не бива да си прави в дома. Ако пациентът е положителен и този тест му даде фалшивоотрицателен резултат, тогава всички се сещаме какви ще бъдат последствията", заяви д-р Пенчева. В крайна сметка обаче изводът е един

"Няма да продължи до безкрай, ситуацията е неприятна, но ще се оправи – трябва време", каза д-р Михайлов.

"Всеки човек носи в себе си възможността да реагира правилно в една такава кризисна ситуация и също така носи силата да подкрепи и себе си, и хората около себе си. Смятам, че бихме могли с повече разум да излезем победители от тази ситуация", добави д-р Пенчева.

Репортер: Николай Беремлийски

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП