Производители и търговци са притеснени, че ще трябва да изхвърлят стоката си

Дребният бизнес с цветя е на ръба. За това предупреждават производители и търговци, които са сред най-пострадалите от извънредното положение. Затварянето на пазарите ще нанесе допълнителен удар на бранша, притесняват се търговците на цветя.

СНИМКИ ОТ ПАЗАРА "ДИМИТЪР ПЕТКОВ" ВИЖТЕ ТУК

На пазара „Димитър Петков”, наричан Цветния пазар, има близо 70 производители и вносители на цветя, които реализират продукцията си. От четвъртък пазарът ще бъде затворен до второ нареждане, а търговците са притеснени, че ще се наложи да бракуват рязан цвят.

Първият сериозен удар търговците усещат на Цветница.  Късно вечерта преди празника разбират, че пазарът ще бъде затворен.

Отварят отново пазарите и цветните борси

„Затварят ни безпричинно, въпреки взетите мерки от ръководството на пазара. Задължиха ни да имаме маски, ръкавици, оградиха ни, създадоха се входове и изходи. Въпреки това ни затвориха в събота вечерта преди Цветница. Това за нас е Малкия 8 март. Като не се продаде тази стока, след няколко дни се изхвърля”, обясни Андрей Найденов, вносител на цветя.

Той е принуден да бракува хиляди стръка цвят, който предварително е закупил за продажба.

 

 

„По-голямата част се изхвърли вече, тя няма как да се съхрани толкова време. Това не е стока, която търпи да седи във времето. Тя се продава в момента. Повече от 20 години се занимавам с цветя – за първи път виждам такова нещо”, коментира Найденов.

Загуби трупат и производителите. Цветята в оранжериите се засаждат месеци по-рано, а сега не могат да бъдат продадени.

Според производителя Евлоги Василев загубите ще са между 30-40%, а много от отрязания цвят ще бъде изхвърлен.

„Досега съм изхвърлил 5000-6000 рязан цвят”, обясни Евлоги Василев, който очаква, че ще трябва да бракува още от продукцията си.

Пазарите и цветните борси не работят, РЗИ наложи глоби на няколко магазина

На търговците ще се наложи да изхвърлят и разсад, тъй като повечето саксийни цветя са сезонни и се разсаждат именно сега по градини, дворове и тераси.

Търговците на цветя настояват да продължат работа при строг контрол, който е създаден на пазара.

„Имаме ограждания, има КПП-та, пропускаме по определен брой хора в зависимост от големината на секторите”, заяви Христо Митов от „Пазари Възраждане”.

Ако пазарите останат затворени,  търговците не изключват съкращения и дори фалити.

„Доста от хората, които са тук, вече освободиха работници, не знам ние докога ще изкараме така, но няма да изкараме дълго”, смята Андрей Найденов.

Проблем има и за малките цветарски магазини, които при затворени борси също няма как да отворят.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.