Според Никола Филипов мерките на правителството са навременни, но ще имат нулев ефект в туризма

"Добрата новина е, че управляващите се вслушаха в бизнеса. Тази мярка е стара, тя е въведена още 2008 г. в Германия. В България, в сегашната й форма, ще успее да спаси средния бизнес", обясни икономистът Никола Филипов в предаването "Плюс-Минус. Коментарът след новините". Според него икономическите мерки, които правителството взима, са адекватни и на място.

Марешки: Предложихме да се изтегли още по-голям дълг

"Със сигурност мярката "60 на 40" няма да има такъв широк ефект, какъвто очакват управляващите. При хотелиерството и ресторантьорството ефектът ще е нулев, защото към момента те нямат приходи и заделен капитал. При тях вече настъпва фалит. Когато нямаш приходи, не можеш да плащаш и 40%. За тях трябва да се измисли някаква друга мярка", смята той.

Според Филипов в световен мащаб ще се наблюдава глобално задължаване.

"Всяка икономика ще тегли много дългове. Ние поне имаме ниски нива на дълг към БВП. Един от основните проблеми е неизбежното задлъжняване, което ще ни връхлети. Ще има ужасяващо теглене на заеми, които ще се харчат. Според мен, тегленето на заеми, за да се плащат заплати, е неадекватно", обясни той.

Чехия се готви за постепенно отваряне на магазини и ресторанти

"Едно от позитивните неща, които виждам от страна на правителството, е нежеланието да теглят заеми. Те опитват да балансират между отделните социални групи, защото всички искат пари в момента. Тези пари няма откъде да дойдат. Това не са безвъзмездно дадени пари, те ще трябва да бъдат връщани от нас, данъкоплатците. Дегленето на заем не решава нищо. В дългосрочен аспект би създало много по-големи проблеми", смята икономистът.

Филипов смята, че е изключително позитивно, че в Западна Европа вече се говори за разхлабване на мерките.

Мерки за бизнеса в София

"Трябва да знаем, че тази криза е безпрецедентна в човешката история. Тя не е създадена от някакви пазарни фактори. Тук говорим за държавно създаване на криза, като забраняват на хората да потребяват, пътуват. Със сигурност стъпките за освобождаване от кризата трябва да бъдат поетапни. Тук обаче има много деликатен баланс между здравния и икономическия аспект. Според мен трябва да гледаме германския модел, те започват да разхлабват мерките поетапно. Изключително важно за бизнеса в България е да бъде направен летен туристически сезон. До тогава всички мерките трябва да са отпаднали, за да може хората да пътуват свободно, да харчат пари, което да ни върне по пътя на икономическия растеж. До другия месец месец има много време, когато реално започва туристическия сезон. Очаквам първите две тримесечия да отчетем спад в БВП, но след това да усетим леко възстановяване", обясни още икономистът.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.