Заразените с коронавирус в световен мащаб вече са близо 2,2 милиона

Близо 2,2 милиона души по света са заразени с COVID-19, а над 140 000 са починалите. Въпреки продължаващото разпространение на коронавируса, все повече страни се опитват да облекчават ограниченията за бизнеса.

План за рестартиране на американската икономика обяви президентът Доналд Тръмп. Отделните щати ще възприемат поетапен подход при разрешаването на американците да се върнат на работа, ако условията го позволяват. Решението за това обаче няма да дойде от президента, въпреки че наскоро Тръмп каза точно обратното.

Гърция: "Никакво пътуване по селата и срещи с приятели"

„Нашият подход очертава три фази за възстановяване на икономическия ни живот. Няма да се отваряме всички щати и сектори наведнъж, а внимателно, стъпка по стъпка. Всичко ще зависи от губернаторите. Ще работим с тях и ще им помагаме”, заяви държавният глава.

Повече от 660 000 случая на зараза с коронавируса са регистрирани в САЩ, а над 32 000 души са починали от началото на пандемията. Преди ден Доналд Тръмп обяви, че пикът на заразата е преминал и че кривата е изравнена.

Германия обяви, че епидемията е под контрол. Според министъра на здравеопазването, броят на възстановилите се е много по-висок от броя на новозаразените.

"На международно ниво, Германия се справя много добре с овладяване на последствията от епидемията. Това ни смирява. То е много, много важно и приветствам решенията на федералните премиери и на канцлера да вдигнат част от настоящите ограничения", заяви Йенс Спан.

 

 

Статистиката в Германия сочи, че един заразен предава вируса на по-малко от един човек. Великобритания обаче обяви нови 847 жертви за последното денонощие. Лондон удължи с 3 седмици ограниченията за борба с епидемията и те остават в сила поне до 7 май.Броят на смъртните случаи от коронавируса в болници на Острова се увеличи с 861 и вече достига близо 13 800.

"Облекчаване на сега действащите мерки рискува да нанесе вреди, както на общественото ни здраве, така и на икономиката. Най-лошото нещо, което бихме могли да направим в момента, е да облекчим мерките твърде скоро и да допуснем втори пик на вируса да удари здравеопазването ни и британците", заяви Доминик Рааб.

Милиони британци аплодираха за пореден път медиците, които полагат усилия в битката с пандемията. Към тях се присъединиха и много членове на правителството и на опозицията.

От 20 април Полша започва да вдига някои ограничения, наложени заради коронавируса. Част от мерките са отварянето на парковете и на горите за посетители. Позволява се и на повече хора да са в магазините и църквите по едно и също време. Вдигането на ограниченията ще зависи от темпото на разпространение на коронавируса в страната, но точен график засега няма.

В ПЪРВИЯ ДЕН СЛЕД КАРАНТИНАТА: Бутик направи 2,7 милиона долара оборот

В Москта кметството очаква пика на заразата до две-три седмици. Градът остава под стриктна блокада, а всичките почти 13 милиона жители не могат да напускат домовете си, освен за да купят храна и да идат на лекар. Заместник-кметът на столицата се обърна към лекарите:

"Днес вие сте на първа линия. Вие носите основния товар на борбата срещу коронавируса. Днес зависи от нас как Москва ще премине през пандемията. Зависи от всички - лекарите, жителите на Москва, които спазват правилата за самоизолация, от нас - да вземем навременни и правилни решения", заяви Анастасия Ракова.

В Русия са регистрирани 32 хиляди заразени, като скокът за ден е с 4 хиляди.

Дания също разрешава на някои малки бизнеси да подновят работата си от понеделник. Тя беше сред първите страни в Европа, които наложиха карантинни мерки. Тази седмица там бе врати отворихадетските градини и част от училищата.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!