Това се казва в новата заповед на министър Кирил Ананиев

Частично разхлабване на мерките срещу коронавирус у нас. От утре се подновяват плановите операции, детските и женските консултации. А в определени дни ще бъдат правени имунизации на децата, пропуснали ваксина заради извънредното положение.

Медици очакват голям наплив от пациенти веднага щом прегледите бъдат възобновени. За да няма обаче струпване на много хора на едно място, лечебните заведения трябва да направят стриктна организация за достъп. Консултации ще има само след предварително записан час. Заради двете грипни епидемии в страната и разпространението на коронавирус почти 3 месеца хиляди пациенти останаха без достъп до лекарска помощ.

Доц. Кунчев: Възобновяваме работата по детските и женските консултации

Вторник и четвъртък са дните, определени за поставяне на задължителните по календар ваксини.

„Ще се прави само това и няма да има други пациенти при общопрактикуващия лекар. Организацията си я създава той, разбира се, включително и с обаждане по телефона, с график, така че да не няма струпване”, заяви доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Събирането на хора пред кабинетите е неизбежно, твърдят лекарите. Д-р Гочева се грижи за близо 4 000 пациенти в София, от които 3 000 са деца.

„Как точно си представят колегите и властимащите, че ще изгоним всички останали пациенти в определен ден? Просто ще го правим в извънработно време. Неминуемо е да има конфликти с пациенти, които са дошли по друг повод. Има апандисити, дискови хернии, бъбречни кризи. Ще се постараем да ги върнем за деня, но дали ще успеем”, коментира д-р Захаринка Гочева, общопрактикуващ лекар.  

Преди да поставят ваксината лекарите ще трябва да се уверят, че децата не проявяват никакви симтоми на COVID-19. Педиатрите обаче твърдят, че ще трябва да разчитат главно на съвестта на родителите. Имунизациите обаче не могат да изчакат, категорични са медиците. Същото важи и за женските консултации при бременните.

„Абсолютно категорично не търпи повече отлагане. Много време се събра. Има жени, които все още не са се регистрирали като бременни, а ще навлязат в 16-та седмица от бременността си. Когато дълго време тези жени са без консултация, е възможно да се изпуснат сериозни състояния”, коментира Надежда Стаменова, акушер.

В една от столичните болници не са притеснени, тъй като са разработили план за действие при прием на заразена пациентка или такава със съмение за коронавирус. Тя ще бъде отвеждана в специално изграден кабинет, до който се стига без досег с другите пациентки. В него има и специално оборудвана зала с всичко необходимо за израждане на бебе.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!