В Испания, починалите за денонощие от COVID-19 днес падна под прага от 400 души

2 милиона и 400 хиляди души по света са заразени до този момент с COVID-19. Починалите са повече от 165 хиляди. Въпреки че над 1 милион от случаите са в Европа, страните на Стария континент започват постепенно облекчаване на мерките, разкъсвани между надежда и предпазливост.

Възобновяват се женските и детските консултации в болницитe (ЗАПОВЕД)

След постигнатото споразумение миналата седмица на Ангела Меркел с регионалните премиери, Германия сваля някои ограничения. Разрешение да работят отново получават малките и средни магазини, с площ до 800 квадратни метра. Клиенти ще посрещат автокъщи, магазини за велосипеди и книжарници. Училищата ще отворят врати в няколко провинции и само за по-големите ученици. Саксония стана първата германска провинция, в която носенето на предпазна маска стана задължително в обществения транспорт и магазините. Все повече стават хората, които носят маска и в градовете, където това не е задължително.

„Пазим се по най-добрия начин, по който можем. Не мога да направя повече от това. Много съм щастлива, че можем да излизаме отново, поне малко“, казва Гертруде Зици, жител на Франкфурт.

„Мисля, че е добре да носим маски, бизнесът трябва също да съществува и ако всеки спазва правилата, стои на разстояние и пази себе си и останалите – хората ще свикнат. Имаме нужда да живеем отново“, споделя друг жител на града.

Чехия също разхлабва някои от мерките. Ще се допуска организирането на малки сватби, но в присъствието на не повече от 10 души. От днес отварят работилници на занаятчии, фризьорски салони за кучета, автокъщи и седмични пазари.

Кристалина Георгиева: Светът ще достигне нивата от преди кризата след 2021 г.

„Това е облекчение от стреса, че ще трябва да изхвърлим реколтата и разсада. От друга страна, се страхуваме да не се заразим с COVID-19, тъй като в Прага има най-много случаи”, споделя фермерът Милан Вистейн.

Властите в Прага планират от следващата седмица да се позволи отварянето на търговски обекти, чиято площ е до 200 квадратни метра.

В Испания, починалите за денонощие от COVID-19 днес падна под прага от 400 души. Това се случва за пръв път от четири седмици. Намалява и броят на хоспитализираните и на приетите в интензивни отделения, което облекчава изтощената до краен предел здравната система.

“Последната седмица имаме повече изписани отколкото новоприети. Надяваме се, че вече сме подминали платото и вече само ще изписваме пациенти”, обяснява санитар от испанска болница.

Очаква се от другата седмица на децата да бъде позволено да излязат за пръв път навън. Това ще стане при условия, които допълнително трябва да бъдат уточнени. Испания влезе в шестата си седмица на карантина, която трябва да продължи до 9 май.

От днес мерките се облекчават частично и в Дания, Норвегия, Полша и Албания.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!