Докато "кълвем" по клавиатурата и се взираме в монитора, отпуснати на стола, циркулацията на телесни течности е ограничена

Заради карантината през последните седмици на много от нас се наложи да работят от вкъщи. Така физическото движение се ограничава до там, че дори може да бъде опасно за здравето. Лекарите от ВМА съветват как да преодолеем обездвижването с упражнения от тяхната практика.

Докъде стигна Криско с фитнес предизвикателството?

Няколко часа пред компютъра. Дълго време, заседнали на стола или пък в изкривени пози на леглото. Така, въпреки че не сме направили и крачка, работата вкъщи завършва с болка.

„Трябва да има активност. Невинаги активността включва извървяване на дълго разстояние или сериозно натоварване. Тя включва мобилизация на мускулатурата, на венозната помпа и на циркулацията“, казва полк. доц. Любина Веселинова от Първа клиника по физикална и рехабилитационна медицина към ВМА.

Докато "кълвем" по клавиатурата и се взираме в монитора, отпуснати на стола, циркулацията на телесни течности е ограничена. Схваща ни се вратът, появяват се болки в гърба и краката. Често възниква и така нареченото тензионно главоболие, което според някои проучвания тормози една пета от хората на планетата.

Започваме импровизирания час по физкултура именно с това главоболие. Преди да се заровите в домашната аптечка, пробвайте леките движения, с които се размърдва шията. Кинезитерапевтите от ВМА препоръчват тази серия упражнения да се прави веднъж или два пъти на ден с между 3 до 5 повторения.

Продължаваме да движим мускулатурата в тази част на тялото със серия упражнения с участието на ръцете и рамената.

Време е за гръбнака – тук е моментът за една по-трудна провокация на нашите възможности. Опитайте се да хванете двете си ръце по този начин – зад гърба. Внимавайте да не изпука нещо. Ако ви е трудно, прескочете това упражнение.

ТРЕНИРОВКА ВКЪЩИ: Как да поддържаме форма по време на пандемия?

Със сигурност обаче ето това ще ви се стори по-лесно. Сгънете дланите в юмрук, сгънете ръцете под прав ъгъл в лактите и разтегнете добре.

Още едно упражнение за ръцете. Лекарите от ВМА ни го демонстрират с гумен уред, но вкъщи можем да ползваме и кърпа за баня. Важното е да следваме този тип движение с леко напрежение в мускулите.

Стигнахме и до краката. Доцент Веселинова препоръчва всяка тренировка да включва и седалищната част на тялото, тъй като нейното обездвижване и притискане на стола може да има тежки последици. 

Имало е случаи на работещи, които принудително стоят в поза, притискаща седалищните нерви, при които е настъпвала пареза. А стигне ли се до нея, посещението при лекар ви е гарантирано. Затова специалистите ни показват поредица упражнения, които да намалят риска от този неприятен момент.

Гледайте цялото видео, за да видите всички препоръчани упражнения.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!