Как се променят поведението и реакцията на шофьорите, употребили наркотици или алкохол?

„Ако ситуацията бъде анализирана многопластово, ще видим една поредица от фактори, които със сигурност обуславят този крайно трагичен инцидент. Очевидно е, че зад волана е човек, който е крайно неадекватен към този момент“. Това заяви в студиото на „Здравей, България“ експертът по лечение на зависимости д-р Александър Канчелов.

Обвиненият за смъртта на Милен Цветков остава в ареста

Според него информацията, която е съобщена към този момент, е твърде оскъдна, но емоционалната зареденост на обществото е много остра. Именно поради тази причина, той изрази вяра, че случаят ще бъде разнищен подобаващо.

„Реалната картина е, че това е една ситуация, при която човек не може да повярва на очите си. Това е отвъд границата на безумието. Ако се позоваваме само на информацията, че тестове са открили наличието на няколко наркотични вещества при шофьора, това ще бъде много подвеждащо. Според мен трябва да разгледаме този случай цялостно. Изключително мощен и скъп автомобил в ръцете на един млад, незрял човек, който употребява субстанции от дълго време“, каза експертът.

„Всъщност трябва да кажем, че не наркотиците убиха Милен Цветков, уби го арогантността. Аз съм убеден, че този човек не е тръгнал на разходка с приятелите си, за да извърши нещо ужасяващо. Но предпоставките това да се случи в много обстоятелства са налице“, добави д-р Канчелов.

РАЗКАЗ ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ: Говори жената, подала сигнал до 112 за катастрофата с Милен Цветков

Той е на мнение, че фактът за установените няколко наркотични вещества не казва нищо повече. „Не знаем в какви количества са били употребени, не знаем как са комбинирани и как са повлияли на съзнанието. Ние обаче виждаме ефекта върху поведението и нулевата реакция. Не са нужни много обяснения“, допълни д-р Канчелов. 

Информацията, която беше оповестена, категорично доказва, че това не се случва за първи път при този младеж, казва д-р Канчелов.

„Ние говорим за епидемия от един вирус. Законът не може да бъде препятствие пред последствията от безотговорното поведение, ако обществото не узрее достатъчно, за да възпитава хора. Това би било превенция на безотоворното поведение“, завърши д-р Канчелов.

ВСИЧКО ЗА КАТАСТРОФАТА И РАЗСЛЕДВАНЕТО ПО СЛУЧАЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.