250 млн. лева ще бъдат загубите за родните туроператори от началото до края на обявения срок на извънредното положение, сочат разчетите на бранша

Българската асоциация на туристическите агенции и Асоциацията на българските туроператори в отворено писмо поискаха радикална промяна в управлението на туризма у нас. В условията на бепрецедентна криза, министерството на туризма не осигури среда за оцеляване на българския туризъм, пише още в текста, изпратен и до премиера Борисов.

Ангелкова: Туризмът е най-засегнатият сектор, мерките на правителството обхващат и него

“С предприетите към момента „псевдо” мерки, а именно отлагане на възстановяване на платените суми от клиентите с един месец след изтичане на извънредното положение - не става. Към момента сме изчерпали всички останали комуникационни подходи, затова искаме оставката на министър Ангелкова”, казва Даниела Стоева – председател на АБТТА.

„Ако има диалог и този диалог бива чут, тогава може би ще има светлина в тунела, но в момента дори не виждаме тунела, защото няма никакъв диалог. Един министър трябва да удари по масата и да каже – "Хора, ние ще ви изкараме от това положение, да видим какви мерки ще предприемем, да действаме последователно да помогнем на всеки един”, казва Одисей Спасов – член на УС на БАТА.

 

 

От двете туристически асоциации смятат, че без спешна кадрова промяна в позицията на министъра на туризма, не може да се очаква благоприятен изход от кризата с минимизиране на негативния ефект. Спасителният пояс или глътката въздух за сектора, според бранша минава през по - дълъг срок  за възстановяване на предплатените сумите на клиентите

Как Гърция ще опита да спаси туризма си?

250  млн. лева ще бъдат загубите за родните туроператори от началото до края на обявения срок на извънредното положение, сочат разчетите на бранша. А общият брой на засегнатите клиенти от отменени туристически пакети до този момент е над 200 000 души.

Туристическият бранш чака и изпълнание на  обещанието - да се отправят позитивни послания към обществото за подкрепа и от негова страна - за спасяване на един от секторите с най- голям дял в българската икономика.

"Не е вярно, че работя срещу бранша и организациите. Разбирам напрежението. Секторът е един от най-засегнатите - той буквално не функционира в момента”, каза Николина Ангелкова – министър на туризма.

„Включително има възможности през ББР за безлихвени кредити, като всеки туроператор има възможност да ползва тези мерки”, допълни Ангелкова.

Министърът на туризма заяви още, че предстои да се изготви грантова схема за средните и малки предприятия. От тези нови мерки ще могат да се възползват ресторантьори, хотелиери, туроператори. Въпреки кризата в бранша Николина Ангелкова прогнозира, че летният туристически сезон на у нас може да стартира в началото на юли.

Целият разговор гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.