Страната обмисля въвеждане на здравен паспорт за туристите

Гърция обмисля въвеждане на здравен паспорт за туристите. Предвижда се всеки европейски гражданин, който иска да посети страната, да е задължен да си направи тест за коронавирус.

Така нареченият „здравен паспорт“ е предложение на гръцкия министър на туризма Харис Теохарис. В интервю за местна телевизия, той обяви своите предложения за по-строг контрол на границата.

Министърът настоява да се осигури безопасно влизане и излизане в страната за посетителите на Гърция този сезон. Според прогнозите в туристическия бранш се очаква спад от около 50% на посетители в Гърция. А тази година не се очакват туристи от държави извън Европейския съюз.

Въпреки това, туристическият сезон в Гърция се очаква да бъде между юли и септември, като може да бъде удължен. Сред предложените от министъра мерки са тестове за COVID-19 или преди пътуване, или, по-малко вероятно, тест при пристигане в Гърция.

Здравните паспорти все още не са факт. Песимистичните мнения за тях обаче вече са. Според представители на туристическия бранш у нас, от подобна мярка полза няма.

 

 

„Ясно е, че човек може да си направи изследването, да влезе в страната и да се разболее там или да се заради там. Всяко едно такова изследване струва например 100 лева и ако едно семейство от четири човека пътува за Гърция, трябва да плати 400 лева за едно пътуване“, заяви Галин Георгиев, управител на туристическа агенция.

Освен неудобство за пътуващите, здравните паспорти могат да окажат негативно влияние и върху вече затруднения туристически сектор в Гърция.

„Според мен, гръцките колеги много ще си съкратят потока, ако въведат такова изискване за хората, пътуващи към Гърция. Годишно, само от България към Гърция, пътуват над 601 000 български граждани“, каза още Галин Георгиев.

Повдига се и още един казус - какво правят туристите, които пътуват от съседни държави като Румъния и Сърбия и минават транзит през територията на България?

НА МОРЕ В ГЪРЦИЯ: Само със здравен паспорт?

Асен Джеров е лекар. Той посещава Гърция всяка година. Според него, въпросните мерки са не само допълнителен разход, но най-вероятно ще бъдат и неефективни.

„Човек като си направи тест за COVID-19, на следващия ден важи, но той ще пътува след пет дни. Тогава той може да се е срещнал с още 30 човека, които да го заразят отново. Наличието на такъв документ за изследване е най-малко несериозно. Все едно да постъпиш в болница с изследвания, правени през 2019-та година“, посочва той.

Представители на туристическия бранш в Гърция, обаче, смятат, че мярката е нужна. Те се надяват да успеят да спасят поне втората половина на сезона.

„Разбира се, че тези мерки ще помогнат. Нужни са ни. Справяме се добре, държавата ни е безопасна, но пандемията все още не е свършила и трябва да се пазим. Не съм отменял резервации все още, надявам се, че ще спасим поне втората половина на сезона”, казва Христос Вегирцис, собственик на хотел в Гърция.

ВЪПРЕКИ ПАНДЕМИЯТА: Все повече държави се опитват да съживят бизнеса

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!