Епидемиолог от РЗИ е посетил и предал списък с предписания на болницата

Две отделения в столичната болница „Св. Иван Рилски” бяха затворени заради случаи на COVID-19. Защо се стигна до тази ситуация и основателни ли са критиките от Националния оперативен щаб към медицинския персонал от лечебното заведение, коментира началникът на Клиниката по неврохирургия към „Св. Иван Рилски” д-р Асен Хаджиянев.

„Моят тест, тези на колегите от Клиниката по неврохирургия, както и на голяма част от персонала на болницата са отрицателни. По-голямата част от персонала, който е тестуван с PCR тестове, към днешна дата, е с отрицателни проби”, обясни медикът в студиото на „Плюс-минус. Коментарът след новините”.  

13 медици от „Свети Иван Рилски" с COVID-19

Д-р Хаджиянев внесе яснота дали предполагаемият „нулев” пациент в болницата и неговите два отрицателни резултата за коронавирус са причината 13 медици от лечебното заведение да са инфектирани с COVID-19. „Болница „Св. Иван Рилски” е многопрофилна, която лекува различни сегменти от пациенти. Нашите колеги от Онкохематологията лекуват предимно пациенти с онкологични заболявания. В този смисъл тези хора са имунокомпрометирани. При тях една инфекция може да протича латентно, без никаква изява. Може да не дава позитив и на бързите и PCR тестове”, посочи началникът на Клиниката по неврохирургия.

Той заяви, че неговите колеги не са подценили противоепидемични мерки. Не са проявили и немарливост при лечението на пациентите. Посочи обаче, че PCR тестовете не може да се приемат за достоверни на 100%. „Тяхната достоверност е 70-80%”, смята той.

Хематологията на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ е под карантина

Епидемиолог от РЗИ е посетил и предал списък с предписания на болницата. „Доколкото разбрах отделението по Онкохематология ще бъде отворено в понеделник. Това ще се случи след извършване на щателна дезинфекция и проверка на персонала с бързи и PCR тестове”, допълни още Хаджиянев. 

Той беше категоричен, че на този етап болница „Св. Иван Рилски” няма да бъде поставена под карантина. Приемът на пациенти също няма да бъде спрян. Медиците от болницата с коронавирус се чувстват добре, обясни още Хаджиянев. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!