През днешния ден са доказани още 17 нови случая

91 са новите случаи на инфектирани с коронавирус у нас за деня. Така общият брой на заразените вече е 1 188. Властите са притеснени от задаващите се нови почивни дни, а предпазните маски остават задължителни до 13 май. 

Ситуацията ескалира. Така от щаба определиха рекордния брой заразени в последните три дни. София, Видин и Плевен са областите у нас, в които има най-много случаи на коронавирус. Търговище и Разград продължават да са единствените градове без нито един регистриран болен.

Увеличава се броят на заразените медици от Видин

Притеснително расте и броят на заразения медицински персонал - 129 души или 11% от всички болни у нас. Най-много са те във видинската болница и столичната „Пирогов”.

Големият брой болни след Великден може да се удвои съвсем скоро, заявиха от Националния оперативен щаб.

„С тревога наблюдаваме какво се случва по празниците и сме разтревожени от наближаващите такива”, посочи началникът на Оперативния щаб за борба с коронавируса ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

Само за последното денонощие са направени над 1 000 теста, а от следващата седмица техният брой ще достигне 7 000. Притеснението обаче е, че капацитетът на лабораториите е многократно надхвърлен.

„Колегите най-вероятно ще издъхнат в тези лаборатории, защото снощи във ВМА работиха до 1 часа и това продължава вече 2 месеца. Поради факта, че липсват такива специалисти в България - едни и същи хора са подложени на огромен натиск и стрес за работата си”, обясни още Мутафчийски.

Маските - задължителни до 13 май

От щаба отхвърлиха твърденията, че болниците не разполагат с достатъчно предпазни средства за защита. Само днес над 4 000 костюма за многократна употреба са били разпределени в лечебните заведения в страната.

„Не ми е приятно да го казвам на колегите, но истината е, че на някои места те все още не ги използват, както трябва. В самото начало имаше оправдания, че няма достатъчно лични предпазни средства, сега няма болница без такива, и то от най-висок клас”, обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Наблюденията показвали, че стаите за почивка на медиците се превръщат в най-опасните места за предаване на болестта.

„Те работят, спазват всички предпазни мерки и, като седнат в тази стая да изпият едно кафе и се разговорят, без предпазни средства, и ето готово. Във ВМА сме го забранили това нещо”, заяви Мутафчийски.  

Все още не е ясно дали у нас има случай на повторно заразяване. От щаба обаче подготвят документ, който ще разреши на болниците да правят опити с плазмафереза.

„Плазмата е продукт, който може да се замразява и пази с месеци. Когато тя е от хора с напрегнат имунитет, веднага след преболедуване има много добър ефект. Поне другите инфекциозни болести са го показали”, обясни доц. Кунчев.

Броят на излекуваните от COVID-19 пациенти продължава да е в пъти по-голям от този на починалите. 193-ма души вече са изписани от болниците като напълно здрави. 

ЕК отпуска 7,5 млрд. евро за разработване на тестове и лекарства за COVID-19

Два са новите смъртни случая за деня. Общият брой на починалите с коронавирус у нас достигна 54 души. Днес в СБАЛИПБ „Проф. Иван Киров“ е починал 95-годишен мъж. Пациентът е страдал от артериална хипертония и аортна склероза. В УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ е починала жена на 73 г. Пациентката е страдала от хронична обструктивна белодробна болест, хронична дихателна недостатъчност. Била е и с карцином на бял дроб.

С нова заповед здравният министър Кирил Ананиев удължи срока за задължителното носене на предпазни маски на открити и закрити обществени места до 13 май. Дотогава продължава извънредното положение в страната. 

Заразени по области: В Благоевград са 33; Бургас – 43; Варна – 26; Велико Търново – 17; Видин – 50; Враца – 3; Габрово – 4; Добрич – 13; Кърджали – 13; Кюстендил – 35; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 21; Перник – 10; Плевен – 94; Пловдив – 43; Русе – 10; Силистра – 3; Сливен – 35; Смолян – 33; София – 625; Стара Загора – 32; Хасково – 15; Шумен – 4, Ямбол – 6.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!