България разработва нов вариант на БЦЖ ваксината

Кристин Лагард сподели, че се чувства сигурна, защото има българска БЦЖ ваксина, заяви премиерът Бойко Борисов. Той сподели, че директорката на Европейската централна банка първа е повдигнала темата.

Борисов разкри по време на изненадващо посещение в Националния център по заразни и паразитни болести, че държавата разработва нови ваксини. Заедно с премиерa бяха министърът на финансите Владислав Горанов и здравният министър Кирил Ананиев. Те се интересуваха от това дали центъра има необходимото финансиране да работи и най-вече дали ще се справи с борбата срещу коронавируса. Центърът е основен доставчик, на който разчита УНИЦЕФ за цял свят.

На място стана ясно, че държавата ще инвестира 22 млн. лв. за български лекарства за борба с COVID-19. Най-много пари ще отидат за БЦЖ ваксините, като производството им ще бъде удвоено. Въпреки че няма научни доказателства за ефекта й върху коронавируса, в държавите, в които е поставяна, има по-малко заболели. 

„Добре е да направим тази инвестиция и да утроим капацитета. Важни са иновациите и новите технологии. В най-кратки срокове ще финансираме тези програми“, заяви премиерът Борисов.

Директорът на дружеството Румен Кофинов представи пред министър-председателя трите инвестиционни проекта, които разработва БулБИО. Първият е за нова производствена линия на БЦЖ ваксина, с което ще може да бъде увеличен капацитетът за производство на ваксината, за която дружеството притежава лиценз. Вторият проект е за разширяване производството на човешки кръвни продукти-имуноглобулини, което е изключително важно за най-тежко болните и е от стратегическо значение за нашето здравеопазване. Третият проект предвижда възстановяване на производството на животинска плазма в коне за препарати за лечение на дифтерия, ботулиново отравяне, тетанус и змийско отравяне.

Кофинов поиска съдействие от страна на министерството на земеделието, храните и горите, като изтъкна, че това производство е много ограничено в световен мащаб и ако в България то бъде възстановено, страната ни ще може да излезе на световните пазари и за кратко време ще възвърне направената инвестиция.

Директорът на БулБИО специално благодари на правителството за оказаната подкрепа, благодарение на която е осигурена важна субстанция за лекарство в помощ на борбата срещу COVID19, което дружеството е в процес на разработване, след като е придобило лиценз. Кофинов отбеляза още, че БулБИО притежава европейски сертификат за добра производствена практика и лиценз от СЗО. Във връзка с извънредното положение дружеството е придобило и лиценз за търговия на едро с лекарства и предпазни средства. Директорът добави, че дружеството е в стабилно финансово състояние.

 

„Българите трябва да знаят това, което днес се предлага. Това са неща за настоящето и бъдещето, които не знаем кога могат да ни потрябват“, подчерта премиерът Борисов. Министър-председателят даде пример с настоящата пандемия от COVID-19, която е оказала влияние върху целия свят и е взела човешки жертви.

Проф. Тодор Кантарджиев бе категоричен, че са необходими средства за производство на БЦЖ ваксините, както и за борбата с дифтерията. За нея ще се изработват ваксини, с извличане на серум от конел.

Пред премиера бяха представени и няколко проекта на Центъра по заразни и паразитни болести.

"На Министерски съвет се взе решение да се отпуснат средства за закупуване на маски, както и 136 млн. за образование и иновативни кабинети по природни науки", обяви Борисов.

"Да се обновят възможностите на нашата страна да произвежда човешки кръвни протеини. Това е гамавенинът, който е за лечение на много тежки състояния. Това е много важно, защото се произвежда от кръв на българските кръводарители", обясни проф. Кантарджиев.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.