Коментар на международния анализатор Кристиан Шкварек

В Полша се породи сериозно напрежение през последните дни. Причината за това е, че там управляващите все пак искат да се проведат президентските избори, които са предвидени за 10 май. Бившият председател на Европейския съвет и бивш премиер на страната Доналд Туск каза, че това е абсолютно недопустимо и той ще бойкотира изборите.

„Темата се повдигна още на 26 март, когато започнаха да се прилагат най-строгите мерки за ограничаване на коронавируса. Тогава един депутат загатна за възможността изборите да бъдат отложени“, заяви международният анализатор Кристиан Шкварек в студиото на „Плюс-Минус. Коментарът след новините“.

Пожари опустошиха най-големия природен резерват в Полша (СНИМКИ)

„Цялата опозиция тогава наддаде вой, че демокрацията загива както в Унгария. Около два-три дни имаше скандали и президентът излезе и заяви, че избори ще има. Тогава пък започна отново вой как ще има избори при тази пандемия, така че там няма правилен ход на практика. Там просто се държи на опозиция на всяка цена'', коментира още Шкварек.

По негово мнение компромис в тази ситуация би било провеждането на изборите чрез гласуване по пощата, тъй като това е практика, която вече е доказала своята ефективност в Австралия, Германия, САЩ и Швейцария.

Според него кризата в Полша е минала като цяло леко, защото поляците са били едни от първите в Европа, които са затегнали здраво мерките срещу разпространението на коронавируса и сега е нормално да те бъдат и първите, които да започнат да ги отслабват.

Полски учени откриха как да забавят коронавируса

„Смятам, че последните две кризи – световната икономическа криза и сега кризата с COVID-19 ни показаха, че европейците не сме пълни господари на своите общества. Защото и двете кризи разклатиха това чувство у европееца", посочи Кристиан Шкварек.

Целия разговор гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!