Депутатът от ВМРО смята, че с преговори ще се стигне до най-доброто решение

"Със сигурност ще се стигне до ревизиране на промените, защото за съжаление в България, когато някой каже, че не е доволен, се стига до промени. Казвам го с ирония. Всичко е въпрос на преговори, за да се намери най-доброто решение", заяви в ефира на "Плюс-Минус. Коментарът след новините" депутатът от ВМРО Александър Сиди относно мерките, взети срещу разпространението на коронавируса.

ЛЯТО 2020: Как се подготвя туристическият бранш за новия сезон?

"В извънредно положение държавата може да изменя концесионните договори, защото идеята е да запазим прихода от този сектор, който носи такъв голям процент в БВП. Нека не забравяме, че вирусът не си е тръгнал, просто опитахме да отворим част от бизнеса. Не може да се отвори цялата държава. Въпросът е да спазваме дистанция и мерките, които са въведени в държавата", обясни той.

Туристическият бранш търси варианти за спасяване на летния сезон

Според него ваучерите от 100 лева няма да стигнат за четиричленно семейство, но покривали значителна част от разходите на българските гражданиза почивка. Сиди смята, че по този начин се подкрепят както българските семейства, така и родния бизнес. Предвид ограничения, според него не се очакват значителен брой туристи в началото на сезона. За това се увеличава времето за строителни дейности по Черноморието.

Ангелкова: Туризмът е най-засегнатият сектор, готвим нови мерки за подпомагането му

"Промяната на ставката на ДДС ще влезе в Народното събрание, въпреки, че не беше одобрена от коалиционните партньори. Нашата идея беше да подпомогнем бранша, разчетите на държавата показват, че това би навредило на бюджета. Приемаме агрументите им, те са разумни. Ще търсим други решения", обяви Александър Сиди.

ЕС призова Скопие да спазва добросъвестно договорите със София и Атина

Той коментира и влизането на Северна Македония в Европейския съюз и споровете между държавата и съседката ни. За Сиди македонците са "негови братя", които перфектно разбира на езика им. Той бе категоричен, че няма документ, който да задължава България да признае македонския език. Според него никой не го отрича, той също го признава, но е на мнение, че миналото не може да бъде променено.

Борисов: ЕС отпуска 3,3 милиарда евро на Западните Балкани (ВИДЕО)

"Македония в този си вид не може да влезе в Европейския съюз и трябва да го проумее. Те няма да влязат в ЕС по този начин. От Европейската комисия също казаха, че България и Северна Македония трябва да се разберат помежду си, за да бъдат приети. Както го направиха с Гърция, така ще се разберат и с нас", категоричен бе Сиди. Той не мисля, че отношенията между двете страни ще пострадат, въпреки външните кръгове, които насочват македонците към "битка" с българите.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.