В компрекса са взети всички необходими мерки

Един от емблематичните ни морски курорти – „Албена“, е готов с план за безопасна почивка. Комплексът вече е достъпен за посетители. Курортът затвори веднага след обявяване на извънредното положение на 13 март. Преди то да изтече обаче, забраната за посещението му се вдигна.

Изготвен е и план за безопасно провеждане на почивки през лятото. Още с влизането на териотрията на „Албена“ превозните средства подлежат на дезинфекция.

Контролът ще включва и измерване на температурата на всеки гост както на входа на самия комплекс, така и в отделните хотелски комплекси.

„По време на почивката също има възможност да се мери температурата на почиващите с дигитални термометри, които нямат досег до госта", поясни зам.-директорът Експлоатация на „Албена“АД Христо Пенев.

Основното, което се предвижда е достатъчно свободно място за всеки гост. „Хотелите ще бъдат запълнени до 65-70 %. По този начин ще дадем повече пространство и свобода на гостите", поясни той.

В ОЧАКВАНЕ НА СЕЗОНА: Какви мерки предприемат по Южното Черноморие?

Междувременно, ако някой от гостите покаже принзнаци на коронавирус, той може да бъде изолиран. „Имаме свободно помещение, където в случай, че има нещо такова, да може да се изолира гостът.  Но първото нещо, което трябва да направим, е да уведомим здравните органи . Имаме процедура, по която ще бъде отреагирано“, поясни Пенев.

По време на настаняването персоналът на хотелите ще следи да се спазва социална дистанция. Достатъчно разстояние ще бъде осигурено и в ресторантите.

„В бюфет масите ще има персонал, който ще обслужва гостите. Всички маси, всички столове ще се дезинфекцират постоянно, приборите ще бъдат индивидуално опаковани. По този начин всеки гост ще си вземе плика с приборите, които са му необходими“, каза още Христо Пенев.  

Какви ще са мерките за почиващите на Черноморието това лято? (ВИДЕО)

Всички помещения ще подлежат на постоянна дезинфекция. Това важи и за плажа, където също ще настъпят промени за първия летен сезон по време на пандемия от коронавирус.

„Виждате, че между отделните чадъри имаме дистанция по 7 метра, за да има повече социална дистанция между хората, които почиват тук. Целта е нашите гости да се почувстват сигурни на плажа и да осигурим сигурна среда за служителите, които работят тук“, каза Ервин Линдбихлер, директор отдел „Спорт, забавление и анимация“.

Заради ограниченито за струпване на хора и социалната дистанция част от атракционите няма да са същите. „Имаме тенис кортове, треньори, учители по аеробика. Има много видове спорт, които позволяват да се провеждат на открито в условията на епидемия“, каза Линдбихлер.

Обслужването на плажа също ще става с предпазни облекла и ръкавици. От следващата седмица в „Албена“ поетапно ще отварят различни съоръжения и заведения.

Репортер: Деян Герговски

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.