Хуанхо Алонсо е прекосил 50 държави на 5 континента и е написал 53 книги

Пътешествията са неговата професия. Връзката с природата – неговата страст. Прекосил е 50 държави на 5 континента и е написал 53 книги и пътеводители за различни маршрути в Испания и по света. Една от тях вече е преведена и на български език. Хуанхо Алонсо трябваше да посети страната ни по покана на издателство „Вакон”, но кризата с коронавируса осуети плановете му. Екип на NOVA обаче се срещна с него виртуално. Той вярва, че да пътуваш означава да притежаваш света.

„Бях на 17-18 години. На тази възраст светът, който ме интересуваше, беше огромен океан, от който като острови изплуваха планини и планински вериги. Исках да ги опозная всичките и пътуванията ми бяха насочени към това. Първо планините в Испания, Пиренеите, Пикос де Еуропа, след това Алпите. И така до 1985 година, когато открих планинското колоездене и го комбинирах с алпинизма. През 1990-а започнах пътуване, което и до днес наричам пътуването на живота ми. Обиколих света с колело”, разказва Хуанхо Алонсо.

"Къси разкази": Пристрастена към пътешествия

„През целия си живот съм пропътувал около 100 000 километра, без да броя големите пътувания със самолет, влак или кораб. Ако започна да броя, мисля, че съм посетил около 70 държави на 5 континента”, разказва той.

Подготовката започва месец преди това. Хуанхо разглежда картите, проучва маршрутите и подстъпите, събира необходимото оборудване, опитва се да предвиди всяка ситуация и проблем. Тръгва с между 3 и 5 килограма на гърба и още 8 или 10 в чантите на колелото. В багажа му винаги има палатка, спален чувал, шалте, газова бутилка и топли дрехи.

„Прекарах три години извън Испания. Беше пътуване с еднопосочен билет, винаги напред. Никога повече не изпитах онази свобода, онези уникални моменти. Най-опасно беше прекосяването на Амазонка с колело в Бразилия. Джунглата е непредвидима и дива територия, опасна е заради животните и климата, лесно е да се заразиш и да умреш. Бях на ръба в Амазонската тропическа гора. Проливните дъждове повредиха пътеката, не можех да въртя педалите, трябваше да ходя и всеки ден си мислех, че ще умра дехидратиран, заради ухапването или ужилването на някое животно или просто от глад”, разказва Хуанхо Алонсо.

След това вълнуващо и опасно пътуване около света той мечтае да продължи, но в родната Испания. И заедно с брат си и техен приятел се отправя към един от най-древните маршрути на повече от 1000 години - Камино де Сантяго.

„Не съм религиозен, но усещам, че Камино има специална сила, енергия, която привлича много хора. То е вид терапия, която помага на всеки човек да преодолее духа и тялото. Не е нужно да следвате някоя религия, за да изпитате силата на това вътрешно усещане”, разказва Хуанхо Алонсо.

ОКОЛОСВЕТСКО ПЪТЕШЕСТВИЕ С МОТОР: Виолета и нейният Борко обикалят света

„Първият урок от тази ситуация е, че живеем прекалено бързо и тези седмици на спокоен живот, без замърсяване на околната среда в градовете, ще върне биологичния баланс, който изгубихме”, смята пътешественикът.

„Испания беше лошо засегната от COVID-19 и големите градове, като Мадрид, където аз живея, бяха напълно блокирани. Не можехме да излизаме от къщи през последните 50-55 дни. Сега започнаха да разхлабват мерките и се разхождаме по улиците, макар по график. Моят начин да се справя със ситуацията е търпение и мотивация, четене на хубави книги, гледане на видеа, които ме вдъхновяват за нови проекти в бъдеще. Предимството за мен като алпинист и авантюрист е, че съм свикнал на социалната изолация покрай експедициите. И се възползвам от този опит”, споделя Хуанхо Алонсо.

Този опит Хуанхо мечтае да приложи и след кризата – при следващото си пътуване, което този път ще е към Боливия.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.