Той е организиран от партия „Възраждане”

Протест, организиран от партия „Възраждане” се проведе пред сградата на Народното събрание. Там за кратко имаше напрежение, когато протестиращ се опита да нахлуе в сградата, но беше възпрепятстван и задържан от полицаите. 

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

По-късно протестиращите се насочиха към Министерския съвет, като за известно време спряха пред пред финансовото министерство, където скандираха "Оставка". 

След това преминаха през пространството пред Народния театър "Иван Вазов", за да продължат със скандиранията "Оставка”, докато полицейски кордон осигуряваше периметър пред сградите на Министерството на отбраната и това на правосъдието. След това скандиранията се пренесоха под прозорците на Министерския съвет. От "Дондуков" 1 протестиращите тръгнаха към площад "Света Неделя", където е сградата на Министерство на здравеопазването. Оттам отново се върнаха пред парламента.

„Защо животът беше спрян през последните два месеца на извънредното положение и защо нямаше по никакъв начин програми за компенсации? Не сме съгласни с това и затова излизаме да го заявим. Искаме нашият глас да бъде чут“, заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

“Всички сме дошли за нещо по-добро за България. Земята да е наша, да не се продава”, каза един от протестиращите. 

“Дойдох, за да видя какви са гражданите, които са тук. За мен е важно да знам какво мисли масата. Подкрепям идеите им. Не съм видял сблъсъци с полицията”, посочи друг от протестиращите.

Оказа се, че на жълтите павета има и антиваксъри, както и антиглобалисти.

„Протест срещу задължителното ваксиниране има в Германия, в Полша, в САЩ. Не смятам, че нашето правителство може еднолично да решава за ваксините и да ваксинира, без да ни пита“, каза една от протестиращите. 

По-късно протестиращи и привърженици на ПП „Възраждане“ обявиха безсрочен протест докато кабинетът не подаде оставка.

 

 

По време на протестните действия в столицата са задържани седем мъже и една жена, съобщиха от МВР. Трима от тях - мъже на възраст 21, 40 и 45 години и 36-годишна жена са задържани за неизпълнение на полицейско разпореждане. У 46-годишен мъж е намерен забранен предмет - нож. Друг от задържаните, 42-годишен, е с множество криминални прояви и е обявен за общодържавно издирване.

Двама мъже, на 32 и 33 години, с множество криминални прояви, са задържани, след като хвърляли предмети, в това число и бутилки, по сградата на Министерството на финансите. У 32-годишния е намерена и иззета тревиста маса.

 

 

По време на протестните действия в централната градска част са предотвратени от полицията опити за нарушаване на обществения ред, блокиране на движението по главни пътни артерии и разкъсване на изградените полицейски кордони. Налице е имало и грубо нарушаване на противоепидемичните мерки по заповедта на министъра на здравеопазването, съобщават още от МВР.

По-рано някои от участниците са направили и опит да проникнат в сградата на Народното събрание.

Екипи на СДВР продължават да работят за опазване на обществения ред и предотвратяване на правонарушения.

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Как противници на партийните субсидии харчат държавните пари?

Припомняме, че в сряда прокуратурата започна проверка за изразходването на партийните субсидии на партия "Възраждане".

Държавното обвинение се сезира по случая след разследване на Васил Иванов, излъчено в „Неделята на NOVA”. То показа, че с държавните пари лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов си е купил къща за 200 000 лева и кола за 40 000 лева. Той е обвинен и за всяване на смут по време на извънредното положение.

Репортери: Ивелина Николова, Стоян Нешев

РАЗСЛЕДВАНЕ НА ВАСИЛ ИВАНОВ: Нови разкрития за председателя на „Възраждане”

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.