От БТПП и КТ „Подкрепа” дадоха добра оценка на действията на правителството

Бизнесът и синдикатите излязоха със сближени позиции за икономическите мерки срещу кризата, породена от пандемията от COVID-19. От БТПП и КТ „Подкрепа” дадоха и добра оценка на действията на правителството.

„Много изненадващо, но недоволни няма. Правителството си свърши работата. Както щабът, така и правителството направиха чудеса от героизъм”, коментира Красимир Дачев, зам.-председател на БТПП в предаването „Неделята на NOVA”. „Лошото е, че сме много крив народ. Но така или иначе беше организиран сериозен ресурс да покрива временната заетост, да покрива липсата във фирмите. Такова чудо досега не се беше случвало”, коментира Дачев.

Синдикати и работодатели искат допълнителен отпуск за родителите на деца до 14 години

Димитър Манолов от КТ „Подкрепа” обясни, че въпреки недоволството сред някои бизнес организации, не бива да се променя драматично философията на мярката 60/40.

„60 на 0, за което говорят те – това е на борсата”, заяви Манолов. „Мярката е прилична за възможностите на нашата държава”.

Освен това Манолов смята, че трябва да се преосмисли цялата данъчна политика.

Намаляването на ДДС на 9% за ресторантьорския бизнес и за книгите, Красимир Дачев определи като „отваряне на кутията на пандора”.

Ричард Алибегов: Намаляването на ДДС за ресторантите е изключително смело решение

„Какво ще кажат тези, които правят хляб? Или тези с лекарствата?”, попита Дачев.

Димитър Манолов изтъкна като позитивна страна на тази мярка, че работещите в ресторантьорския бранш ще се осигуряват на по-висок доход. „Възможно е да има реално увеличение на видимите им заплати”, коментира Манолов.

Заместник-председателят на БТПП Красимир Дачев изрази оптимизъм за икономическото възстановяване и призова да не се драматизира ситуацията. Дачев смята, че въпреки сериозния брой останали без работа, те бързо ще бъдат наети отново.

ДЪРЖАВНИ БЕНЗИНОСТАНЦИИ: Как би изглеждала идеята на правителството?

 

 

Относно идеята за „Държавна петролна компания, Димитър Манолов заяви, че няма нищо против. „Не, че ще стане, ама защо не”, заяви Манолов.

„Това ще е буфер за държавата, който на първо време може да изиграе позитивна роля, защото изведнъж всички виждаме, че има нещо като картел, но не може да се докаже. Ако държавата изсветли целия сектор, тя ще бъде бенчмарк за останалите”, смята Красимир Дачев.

„Участието на държавата в стопанския живот е именно такова – тя със свои стопански субекти да участва в регулирането и създаването на правила. Затова държавата не трябваше да излиза напълно от стопанския оборот и затова трябва да се върне в него”, каза Димитър Манолов.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си