Коментира енергийният експерт проф. Атанас Тасев

„За да влияеш на пазара, трябва да имаш 100-200 бензиностанции на възлови места”. Това обясни в предаването „Неделята на NOVA” енергийният експерт проф. Атанас Тасев. Той коментира идеята на правителството да бъде създадена държавна петролна компания. В това проф. Тасев вижда както трудности, така и предимства.

Изграждането на мрежа от бензиностанции обаче било второто ниво на проекта.

Министерството на финансите предлага създаването на държавни бензиностанции

„Пандемията от коронавирус показа, че в критична ситуация държавата има повече инструменти, за да се справи с проблемите, отколкото частния бизнес. Така е и с идеята за държавни бензиностанции. С тях държавата ще се намеси, като създаде пазарен субект, който има повече възможности, отколкото търговските дружества”, коментира проф. Тасев. Той обясни, че има както стратегически, така и оперативен държавен резерв.

Марешки: Реализацията на проекта за държавни бензиностанции ще отнеме не повече от 2 години

„По изискване на ЕК има 30-дневен запас от горива, който трябва да се поддържа от държавата, както и 60-дневен, който трябва да се поддържа от частните структури. Ако се направи проверка, може да се окаже, че държавата е изрядна, а частните фирми – не. Причината е замразяването на оборотни средства”, обясни енергийният експерт. „Поради това държавата активира две много големи бази за съхранение на горивата, които нямат статут на данъчни складове, сега ще се превърнат в такива. И така тя поема този ангажимент. Възможно е, частните структури да плащат някаква такса. Но ще имаме твърда гаранция, че в случай на нужда ги има тези количества”, обясни проф. Атанас Тасев.

Повече гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си